Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svagt intresse när polisen bjöd in medborgare att prata trygghet

Förbättra gatubelysningen, rensa buskar och fler ordningsvakter på stan. Det var några av svaren under tisdagens dialog mellan kommunen, polisen och medborgare om hur Söderhamn kan bli en tryggare plats.

Annons

Söderhamns kommun och den lokala polismyndigheten har i ett medborgarlöfte lovat att tillsammans samverka för att öka tryggheten och motverka droganvändning. Under tisdagskvällen blev därför medborgarna inbjudna till en dialog på biblioteket i Söderhamn.

Läs mer: "Vad ska polisen göra åt inbrotten?" –Arbråborna tyckte till om tryggheten på sina gator

Det är fjärde gången som ett möte om medborgarlöftet hålls. Representant från kommunen var Lennart Gard (S), ordförande i Arbetsmarknads- och socialnämnden, och från polisen föreläste Jan Ekholm. Tidigare har möten varit i Ljusne, Mohed och Trönö. Den här gången var stadskärnan i fokus.

Jan Ekholm, kommunpolis, föreläste.

– Söderhamn är tryggt statistiskt sett. Jag ska inte säga att det aldrig händer något, men det händer sällan. Men det man känner i magen är en annan grej. Det kan kännas otryggt fast det inte behöver vara det, säger Jan Eklund.

Förutom polisen och kommunen hade runt tio personer slutit upp. En siffra som värdarna hade hoppats skulle vara betydligt högre, men som ändå ledde till en livlig debatt.

Läs mer: De jobbar för ökad trygghet i Söderhamn

Diskussionerna handlade bland annat om hur mycket poliser och ordningsvakter som finns i kommunen, om hur media gestaltar brottslighet och hur kommunen borde arbeta för att ge rätt bild av verkligheten.

Den första frågan som deltagarna fick svara på under kvällen var: Vad är trygghet för mig?

– Att kunna gå på stan utan att behöva se sig över axeln, säger Christer Ödman.

Det var en lång diskussionskvällen mellan Lennart Gard (S), Jan Ekholm och medborgarna.

Runt om i rummet nickar deltagarna instämmande. Flera röster håller med om att det finns en rädsla över att gå ensam, speciellt när det är sent på kvällarna och det är mörkt. Ett förslag på en lösning gav Claes B. Jacobson.

– Man kan röja buskar och sly. Och sätta upp belysning hjälper jättemycket, säger han.

Både Christer Ödman och Claes B. Jacobson tycker att Söderhamn ändå är en trygg plats, men att rädslan för det okända också kan ge otrygghet.

– I det stora hela när vi pratar om trygghet i Söderhamns kommun så måste vi, tycker jag, säga att det är en trygg kommun att bo i. Vi har ett bra samarbete mellan kommun och polis, och centrumvärdar samt ordningsvakter som fungerar jättebra. Men sen har vi ett problem med narkotikan bland ungdomar, säger Claes B. Jacobson.

Användningen av droger i Söderhamn var något som också stod på agendan under kvällen.

– Det stämmer att det är väldigt mycket droger här, men jag tycker att Söderhamn har fått ett oförtjänt rykte. Om man åker till andra kommuner är det minst lika mycket där och jag tror att det grundar sig i att Söderhamn tidigt lyfte problematiken och arbetade med det, och sedan har ryktet hängt kvar att kommunen är värre än andra, säger Jan Eklund.

Söderhamn är inte ett större problemområde än andra, men att det ändå är något som polisen och kommunen måste arbeta hårt med. Förebyggandet är något som medborgarna också behöver hjälpa till med menar Lennar Gard.

– Så fort man märker något bör man anmäla det. Får vi inga anmälningar kan vi ju inte veta om det heller, vi kan inte vara överallt. Man kan även som vuxen själv försöka handleda ungdomar på rätt sätt genom att berätta vad som är rätt och fel, säger han.

Nästa steg i arbetet är att samla ihop tankarna från alla möten och bygga ett medborgarlöfte inför 2017.

Mer läsning