Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stephan och Elvis tävlar i triathlon för att samla in pengar till en skola i Sydafrika

Först simmar de 1000 meter. Sedan springer de en mil. Efter det cyklar Stephan och Elvis till nästa triathlonlopp på sin väg genom Sverige. När de kommer till Söderhamn hänger traktens multisportare på.

Annons

Stephan Artursson och Elvis Knez dyker upp i horisonten. De har precis sprungit en mil. Sebastian Ceder som sköter ruljansen kring resan tar emot med varsin proteindryck. Nu ska de två atleterna stretcha, få i sig något att dricka och något att tugga på. Men så kör de också 17 triathlonlopp på två och en halv vecka.

Läs också: Han har dragit in över 300 000 till välgörenhet

– Vi kör ett triathlon om dagen. Detta är Sveriges längsta triathlon, berättar Stephan med ett stort leende, märkbart oberörd, som vore denna prestation den enklaste sak. Men så är han och Elvis också riktiga triathlonproffs.

Det var när Stephan besökte kåkstaden Khayelitsha i Sydafrika och som han blev så illa berörd av hur dåligt invånarna och särskilt barnen där har det, att han ringde upp sin gamle kompis Elvis Knez med en idé om att dra in pengar till en skola där genom att anordna en välgörenhetstävling i triathlon. Nu cyklar de båda genom hela Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder. De genomför ett triathlon på varje ort de stannar till i för natten. Den som vill ta del av tävlingen betalar en startavgift som går till att bygga skolan.

Triathlonproffsen bakom välgörenhetstävlingen Stephan Arthursson och Elvis Knez fick sällskap av Stig Lundström och Mikael Malmberg från Skärgårdens multisportare.

Sebastian kör en husbil mellan varje etapp. Han står redo när Stephan och Elvis anländer.

– Jag ser till att de får äta och dricka och så sover vi tre i bilen, förklarar Sebastian.

Läs också: En familj med en egen välgörenhetsorganisation

Vi befinner oss på Stenö camping. Mikael Malmberg och Stig Lundström från Skärgårdens mulisportare anländer. De ska cykla med Stephan och Elvis den åtta mil långa sträckan till Gävle.

– Initiativet att samla in pengar till att bygga en skola i Sydafrika är fantastik. Det vill vi verkligen ta del av, säger Mikael. Per-Erik Modig och Lotta Malmberg från klubben var med och sprang.

Stephan Artursson och Elivs Knez stretchar innan det är dags för nästa delmoment. Sebastian Ceder servar dem under deras färd genom Sverige.

Mikael och hans klubbkamrater hade valt ut var i Söderhamn de, Stephan och Elvis skulle simma och springa.

– Vi satte ut bojor i havet i går så att vi skulle se och så valde vi två sträckor att springa längs. En lite lättare, en mer krävande. Stenötrailern. Stephan och Elvis bestämde sig för den senare. En elogé för dem för det, säger Mikael.

Miljön för välgörenhetstävlingen har varierat. Stephan och Elvis har sprungit i skogar, över ängar och längs vidsträckta fält. De har simmat i havet, i sjöar och och åar. Vädret har inte alltid visat sig från sin vänaste sida. Här på Stenö är det 13 grader i vattnet. Under gårdagens skyfall cyklade duon med badmössor i det hällande ösregnet.

– Det fullkomligt forsade ned. Vi hade inget att annat än badmössorna att ta till. Man skulle haft våtdräkter istället, förklarar Elvis.

Stephan och Elvis möts av många glada utrop på sin färd längs Sveriges vägar, berg och vattendrag. Den gång de stannar till på en enslig sträcka för att kolla vägen, kör en bil förbi, stannar till och en kvinna informerar om hur de ska åka.

- Förresten bjuder jag på fika, la hon till. Så vi fick komma förbi hos henne och hennes sambo. Folk är hjälpsamma. Det gör resan extra kul, säger Elvis.

Läs också: Round Table skänker pengar till barn i Söderhamn

Stephan Artursson och Elvis Knez tävlar i triathlon för att samla in pengar till att bygga en skola åt barnen i en kåkstad i Sydafrika. Ett initiativ Stig Lundström och Mikael Malmberg från Skärgårdens multisportare vill vara med och stödja.

Mer läsning