Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka reaktioner efter katten Touloses brutala död – polisen letar vittnen

Ida Grundströms katt Toulose hittades svårt sargad intill en gångväg i centrala Söderhamn i fredags. Händelsen väckte starka reaktioner i sociala medier och såväl polis som kattägaren vädjar nu efter vittnen.

Annons

Helgen blev en mardröm för Ida Grundström och hennes sambo. Under fredagen hittades familjens katt till synes torterad till döds intill kafferosteriet i centrala Söderhamn, vilket helahälsingland.se berättade om i en tidigare artikel.

Läs mer: Idas katt torterades till döds: "Jag bara skrek rakt ut av smärta"

Reaktionerna på händelsen blev många och kommentarsfälten i sociala medier blev snabbt fyllda med medlidande och hätska åsikter.

– Vi har fått ett jättebra stöd från allmänheten, det är många som har hört av sig med tröstande ord. Det lyfter upp oss och gör det lättare, säger Ida Grundström.

Katten Toulose fanns vid Ida Grundströms sida under åtta år.

Det var under fredagsmorgonen som hon såg ett inlägg på Facebook om att en död katt hittats nedanför deras bostadsområde. Hon blev rädd att det var hennes Toulose som aldrig kom hem kvällen innan och åkte dit.

– Han var flådd på baksidan av kroppen och svansen var avsliten från kroppen. Pälsen runt huvudet var intryckt som om att han hade strypts till döds, berättade Ida Grundström då.

Läs också: Katten Nasse som fastnade i avloppet hittad död

Efter att händelsen polisanmälts har familjen varit i kontakt med myndigheten flera gånger.

– Polisen har varit väldigt hjälpsam och förstående. De gör så gott de kan för att hjälpa till men det är svårt utan vittnen eller ett erkännande. Vi är maktlösa och kan inte göra mer än att försöka leta själva och hoppas på tips från allmänheten, säger Ida Grundström.

Efter händelsen har Ida Grundström och hennes familj fått ett stort stöd från allmänheten.

Polisinspektör Anette Norén har själv inte sett polisanmälan men reagerar på händelsen.

– Det är jätteelakt och synd om både djurägare och djur som råkar ut för sådant här, säger Anette Norén.

Enligt henne är det ovanligt med liknande händelser. Främst brukar anmälningar om djurplågeri handla om misskötsel av djur men inte så grova fall som den här gången.

– Om någon har sett eller hört någonting om detta så vill vi såklart att de hör av sig till oss, säger Anette Norén.

Läs också: Kattungarnas mamma sköts ihjäl: "Hemskt besviken över att det finns så empatilösa människor"

Djurplågeri blev en egen brottskod först 2012 och sedan dess har anmälningarna sakta ökat. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäls ett 40-tal fall i Gävleborgs län varje år. I fjol kom tio av anmälningarna från Söderhamns kommun.

Den döda katten hittades i närheten av kafferosteriet i centrala Söderhamn.

Helgens händelse har lett till många spekulationer från olika håll, berättar Ida Grundström. Hon har även fått flera samtal från andra kattägare som saknar sina husdjur i närområdet och som undrar om Ida har sett eller hört något mer.

– Man står helt handfallen, det känns så fruktansvärt tomt. Det är inget som man vill att någon annan ska behöva gå igenom, säger Ida Grundström.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons