Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsläkare anmäld – intygade alkoholberoende utan undersökning

En läkare i Söderhamn har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Detta efter att han har utfärdat sjukintyg om alkoholism utan att ha träffat patienten.

Annons

En läkare i Söderhamns kommun skrev ett sjukintyg om alkoholberoende, detta trots att han inte hade träffat patienten. Nu har läkaren anmälts till Inspektion för vård och omsorg (IVO).

Läkaren anger i ett yttrande att han utfärdade intyget utifrån patientens egna uppgifter samt en utredning om alkohol- och drogmissbruk, gjord utav en terapeut.

Patienten anser sig inte lida av alkoholmissbruk.

Förutom det felaktigt utfärdade sjukintyget har läkaren enligt anmälan även skrivit ut sömnmedel till samma patient utan att fysiskt träffa denne. Några journalanteckningar av läkaren angående sjukintyget och utskrivningen av medicinen finns inte. Läkaren ska även ha fördröjt utlämnandet av journalkopior.

I ett yttrande till IVO påstår läkaren att det hela rör sig om misstag och interna missförstånd, utan att förklara orsakerna närmare.

Enlig IVOs granskning har läkaren brustit i sin handläggning och med dokumentationen i patientens journal. IVO riktar kritik mot såväl vårdgivaren som läkaren.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons