Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnsbutik hängde ut ungdomar – övervakningsfilm spreds på Facebook

Vandalisering utanför en butik i Söderhamn fångades på övervakningsfilm som sedan publicerades på sociala medier. Nu ifrågasätts butikens handlande.

Annons

Under onsdagsmorgonen spreds en övervakningsfilm på Facebook, där en butik i Söderhamn ville ha hjälp att identifiera två ungdomar som under natten sparkat sönder blomkrukor utanför butiken.

Läs också: Westman ger upp berget: ”Det ser ut som skit här”

"Vi har haft vandaler inatt. Kan någon identifiera dessa? Om ni känner deras föräldrar så kan ni visa dem filmen vad deras skötsamma döttrar syssnar med på nätterna. Bra ansiktsbilder i slutet av filmen. Dela gärna."

Detta skriver butiken tillsammans med den publicerade filmen, som togs bort efter ett par timmar. Då hade den hunnit få hundratals delningar.

Många engagerades och ville få tag i de berörda, medan andra menade att det var motstridigt att publicera övervakningsfilmen. Butiken anser att de gjorde det som var nödvändigt.

Vi har inte hängt ut någon person

Läs också: Lastbilschaufför väcktes av bränsletjuvar – skrämde dem på flykten

– Vi har inte hängt ut någon person. Det var mer eller mindre för att någon skulle identifiera dem. Jag vill inte ens veta vilka de är, säger en butiksansvarig som samtidigt meddelar att fallet är löst och föräldrarna kontaktade.

Enligt Datainspektionen gäller tystnadsplikt i kameraövervakningslagen, och man får som huvudregel inte lämna ut material från övervakningskameror i andra fall än till brottsbekämpande myndigheter.

– Om man överträder tystnadsplikten kan det bli ett fall för länsstyrelsen. Det finns även en skadeståndsmöjlighet eftersom det är en kränkning av den personliga integriteten, säger Robin Lantz Stomilovic på Datainspektionen.

Läs också: Babyboom i Söderhamn – mycket tyder på att befolkningen kommer att öka

– Mitt syfte var att avskräcka så det inte upprepas. Man kan tycka det är en skitsak, men det är ju så det börjar. Vi kanske gick över gränsen, men det gjorde de också, säger butikschefen.

Det handlar om integritet

Lisa Sannervik, presstalesperson hos polisen, menar att just polisen kan publicera övervakningsfilmer som en del av sin förundersökning, men då endast om man uttömt alla andra resurser.

- Övervakningsfilm är omgärdat av ett strikt regelverk. Det handlar naturligtvis om integritet, säger Lisa Sannervik.

Mer läsning

Annons