Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamns vänort i Turkiet - "De lever i ett krig"

Söderhamns vänort Nusaybin är en av många städer i Turkiet som utsatts för krigshandlingar när regimen vill bekämpa gerillan. – Det känns inte klokt att vår vänort ska vara helt skövlad med marken utan att omvärlden reagerar, säger Mats Lindström.

Annons

Mats Lindström och Benny Gustafsson kom nyligen hem från en resa i sydöstra Turkiet där de träffat kurdiska parlamentariker och människor på flykt. Tidigare har de kunnat besöka Söderhamns vänort Nusaybin, men under den här resan var det omöjligt att ta sig in, då staden till stora delar tömts på folk och stängts av den turkiska regimen.

Läs också: Undtantagstillstånd i Turkiet

I juni stängdes delar av staden av helt av den turkiska regimen.

Mats Lindström är före detta gruppledare för vänsterpartiet i Söderhamn och Benny Gustafsson är fortfarande aktiv i partiet, men i den här frågan ser de sig själva främst som aktivister. De menar att frågan om förtrycket av kurderna är för stor för att göras till partipolitik.

– Vi har tidigare blivit finansierade av vårt parti och åkt dit under turkiska val på observationsuppdrag, men i dagsläget är det för farligt att skicka dit folk. Därför fick vi åka på eget bevåg den här gången, i egenskap av medmänniskor och kommuninvånare, säger Mats Lindström.

Läs också: Manifestation för Erdogan i Köln

Benny Gustavsson och Mats Lindström kom nyligen hem från Turkiet.

Det är svårt att få grepp om exakt vad som händer i de kurdiska delarna av Turkiet, då inga utomstående organisationer eller journalister släpps in för att göra oberoende undersökningar.

Enligt en rapport från Human Rights Watch så innefattar övergreppen olagliga massförflyttningar och avrättningar av civila, krypskyttar som attackerat kvinnor och barn, utegångsförbud som införts vid ett flertal tillfällen och olaglig förstörelse av privat egendom.

Human Rights Watch menar att FN måste släppas in i landet snarast. Det är också det Mats Lindström och Benny Gustafsson vill se hända.

Läs också: Turkietexpert: Nära fullskaligt krig

Det är i de sydöstra delarna av Turkiet som regimen utför operationer för att bekämpa gerillan.

– Förödelsen som sker just nu i sydöstra Turkiet är så osannolik att jag förstår att omvärlden inte förstår vidden av det här. Vi vill skapa opinion över partigränserna och sätta press på EU och Turkiet. Den svenska rösten måste kräva att Turkiet släpper in oberoende organisationer som kan ta reda på vad som hänt, och att Turkiet återupptar fredsförhandlingarna med kurderna. Vi håller just nu på med en rapport med observationer och vittnesmål från vår senaste resa som vi ska sprida till olika svenska och internationella organisationer, säger Mats Lindström.

Vänortsavtalet mellan Söderhamn och Nusaybin skrevs under 2009 och skulle bestå av erfarenhetsutbyten inom demokratiutveckling, utbildning och jämställdhet. Mycket med anledning av att det bor många kurder i Söderhamn, bland annat Azad Faruk Aslan, som är född där och även var med Mats Lindström och Benny Gustafsson på resan.

En rapport från Human Rights Watch varnar om att regimen förstört stora delar av kurdiska städer.

– Vi har väldigt mycket att lära av varandra. Sjuttio procent av alla kurdiska borgmästare där är kvinnor, och dom är verkligen älskade av folket. Feministerna där är otroliga, kvinnans frigörelse ären central del av HDP:s kamp och kvinnorna har en nyckelroll i freds- och demokratiarbetet, berättar Mats Lindström.

Sedan i höstas har operationerna som den turkiska regimen satt in för att bekämpa PKK ökat. Mats Lindström och Benny Gustavsson menar att det i själva verket har skett med anledning av att det prokurdiska vänsterpartiet HDP, folkens demokratiska parti, kommit in i parlamentet. De menar att regimen känner sig hotad av kurderna och vill göra sig av med så många som möjligt, under förevändningen att skydda folket från gerillan.

– I och med att PKK är terroriststämplat av EU och USA får Turkiet också medhåll från omvärlden, säger Benny Gustafsson.

Enligt en rapport sammanställd sista juni i år av en samlingsorganisation för kurdiska kommuner är 70 procent av alla byggnader i Nusaybin förstörda och 65 000 människor har varit tvungna att flytta. Rapporten uppger också att det i dagsläget beräknas vara runt 400 000 internflykting som tvingats fly från de kurdiska delarna av Turkiet, och att 12 000 människor dött till följd av regimens aggressioner det senaste året.

Kort efter att Mats Lindström och Benny Gustafsson kommit tillbaka till Sverige nåddes de av uppgiften att HDP:s ordförande i Nusaybin fängslats. Han hade då inte kunnat besöka sin familj på fyra månader eftersom han varit eftersökt.

– Det är en del av vardagen där, när de går till jobbet kan de aldrig vara säkra på att komma hem igen. Om man blir fängslad för terrorbrott kan regimen hålla en i fem år utan rättegång. Det har blivit ett sätt för regimen att förfölja folk, och nu efter kuppförsöket har Erdogan omvärldens tillåtelse att vidta åtgärder, vilket han redan gjort och kommer att fortsätta med, säger Benny Gustafsson

Mats Lindström och Benny Gustafsson ska åka tillbaka till de kurdiska delarna av Turkiet i november trots farorna.

– Det är ju våra vänner där nere som lever i ett krig. Det känns inte klokt att vår vänort ska vara helt skövlad med marken utan att omvärlden reagerar, vi vill på sikt att fler ska kunna åka dit för kulturella utbyten, säger Mats Lindström.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons