Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn nekas ersättning från Migrationsverket – "Det påverkar verksamheten"

Barn- och utbildningsnämnden ansökte om ersättning från Migrationsverket för extraordinära kostnader i samband med utbildning men fick avslag. – Kostnaden fyller kriterierna för ersättningen, säger Alexandra Gard.

Annons

Söderhamns kommun ansökte om ersättning från Migrationsverket för extraordinära kostnader i samband med utbildning. Migrationsverket avslog ansökan och hänvisade till att de utgifter som Söderhamns kommun har sökt ersättning för inte finns blad kriterierna för ersättningen.

Läs också: Söderhamnslärare varnas – skrek "håll käften" till elev

– Hyreskostnader är en kostnad som fyller kriterierna för ersättningen, säger Alexandra Gard som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Söderhamn.

Läs också: Skolorna i Söderhamn kan få tio miljoner kronor – 21 nya jobb i sikte

Barn- och utbildningsnämnden gjorde en överklagan på beslutet. Nämnden menar att den kostnad på 640 602 kronor som de sökt ersättning för borde ses som extraordinär kostnad för utbildningsverksamhet eftersom kommunen behövt verksamhetsanpassa och bygga ut lokaler till följd av ökad efterfrågan av förskoleplatser.

– Får vi inte den här ersättningen kommer det att påverka vår verksamhet. Ersättningen är pengar som vi skulle kunna lägga på att anställa lärare, säger Alexandra Gard.

Läs också: Fiskare får 140 000 kronor efter att säl förstört redskap

I ett yttrande angående överklagan skriver Alexandra Gard att kommunen betalar en hyra till en extern leverantör för förskoleverksamhet. Hyran består av en grundhyra för att vistas i lokalerna samt ett hyrestillägg gällande en ombyggnation som gjordes för att verksamhetsanpassa lokalen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons