Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamn bevarar inte Plahns livsverk: "strider mot platsens själ"

Söderhamns kommun är inte en lämplig förvaltare av Lennart Plahns livsverk. I kommunfullmäktige under måndagen bestämdes att konstnärens stuga återgår till naturen.

Annons

Tidigare i år inkom ett medborgarförslag om att Söderhamns kommun skulle ta hand om konstnären Lennart Plahns livsverk: hans stuga och dess omgivningar vid sjön Norrbränningen.

Omgivningarna kring Lennart Plahns stuga kommer återgå till naturen.

Men kommunfullmäktige var under måndagen eniga om motsatsen.

Läs mer: En fantasivärld i en glänta i skogen

– Det skulle bli alldeles för omfattande och kostsamt, säger Sven-Erik Lindestam, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen.

Det framgick av kultur- och samhällsserviceförvaltningens utredning som kommunstyrelsen baserade sitt beslut på. Bland annat säger den att när kommunen ska förvalta en plats behöver den vara tillgänglig för alla, "och med det ställs krav som sannolikt strider mot platsens själ."

Lennart Plahns konst kommer att tas om hand av Söderhamns kommun.

Läs mer: Bengt vill donera värdefull samling till Söderhamns kommun – hela Lennart Plahns livsverk

– Jag förstår att det är ett stort projekt att handikappanpassa området runt stugan och att ordna med parkering och så vidare. De har gjort en jättefin utredning och de har bestämt att naturen ska ta tillbaka platsen. Vi har gjort vad vi har kunnat och satt ljus på Lennart Plahn. Det känns bra, säger Anita Eriksson som lämnade in medborgarförslaget tillsammans med Christer Holm.

Söderhamns kommun kommer i alla fall att ta hand om Lennart Plahns konstsamling.

–Jag hoppas att den får stå på platser som biblioteket och turistbyrån, så att folk får se hans arbete, säger Anita Eriksson.

Läs mer: "En otrolig konstskatt i Söderhamn"

Det  blir för kostsamt att tillgängligöra området runt stugan, kom kommunstyrelsen fram till under måndagen.

Mer läsning

Annons