Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Söderblomspelet är en stor del av mitt liv" – nu fyller det 30 år

Elin Klinga och Erik Ehn är bara ett par av namnen som vuxit upp till skådespelare genom Söderblomspelet i Trönö kyrka. Nu fyller teatern 30 år. Regissören Hans Klinga och skådespelaren Tomas Bolme minns åren som gått.

Annons

De himmelsblå bänkarna i trönö kyrka är så gott som fullsatta när Söderblomspelets födelsedagsfirande drar igång. Den som sett en av årens föreställningar kände nog igen sången som inledde kvällen. Klara, ljusa stämmor vandrade in mellan bänkarna, sjungandes Den signade dag.

Läs mer: Eldsjälen lämnar Söderblomspelet – Det var mitt jobb att vända den här skutan

Hans Klinga och Tomas Bolme har varit med sedan starten 1986.

Läs mer: Hans Klinga i Bollnäs: Här ska ett livsöde spelas upp i sommar

Hans Klinga och Tomas Bolme har varit med i teatern sedan starten 1986.

– Jag tänkte på det när jag körde ner hit från Bollnäs. Det är en stor del av ens liv. Jag har sett barnen växa upp här. Att vara här på somrarna och göra Söderblomspelet är fantastiskt tycker jag, säger Hans Klinga som regisserar spelet.

Madelaine Thelin är ordförande i styrelsen för Söderblomspelet.

Läs mer: Rektorn blev bönhörd: bad att få asylsökande till byskolan

Men något spel blev det inte ikväll. Istället bjöd kvällen på sång och anekdoter från både ordförande, skådespelare och musiker. Anna-Maja Persson Wahlqvist, Peter Mörlin och Angelica Thelin framför varsina låtar före pausen.

Angelica Thelin sjöng och spelade till minne av Nathans och Annas dejter i Uppsala.

Många fler har vuxit upp på scenen i Trönö. Hans Klinga och Tomas Bolme nämner bland andra Elin Klinga och Erik Ehn, som nu är anställd på dramaten i Stockholm.

För Per Mörlin betyder Nathan mod, och hans sång handlade om det.

–Jag har många roliga minnen härifrån. Framförallt har vi ju sett folk härifrån sedan de var barn. Några har vuxit upp och fått sådan smak för teatern att de fortsatt, säger Tomas Bolme.

Tomas Bolme ska läsa en text som Nathan Söderblom skrivit.

– Ett antal skådespelare har börjat här. Söderblomspelet har gett en bra start i livet. För det är jämlikt. Man har respekt för alla, för alla åldrar. Det har nog känts som en frihet, säger Hans Klinga.

Ingegerd Hansson sådde fröet till teatern Söderblomspelet, då hon samlade kursmaterial för en studiecirkel i ämnet på åttiotalet.

Under kvällen regnar hyllningar till Nathan Söderblom och teatern. Ordförande Madelaine Thelin tackar Ingeger Hansson i publiken för att hon sådde fröet till teatern, som från början var en studiecirkel, och efter pausen spelar violinisten Ingalill Lindkvist det egenkomponerade stycket Framtiden i mig för både sin egen och Söderbloms framtid.

Ingalill Lindkvist är musiker i spelet, Gunn Lönning har spelat Nathans mamma genom alla åren och Ann-Sofie Lindkvist är mamma till Ingalill.

– Trönö är stolt över Söderblomspelet, det är en del av platsen, säger Tomas Bolme och Hans Klinga fortsätter:

– Vi kommer vara kvar här i tjugo år till! Det är en del av oss själva, precis som det Nathan stod för.

Hans Klinga och Tomas Bolme minns första gången de åkte till Trönö kyrka.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning