Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakstart för skötsamma Ljusneelever: "Så kul att kunna göra det här"

Noll skadegörelse under förra läsåret innebär pengar till annat för Stenbergaskolan. Till exempel tårta. På tisdagen mumsade nära 400 elever i kapp på skolgården.

Annons

Nästan 370 elever från grundskolan och grundsärskolan sneglar ut genom fönstren på Stenbergaskolan. Snart öppnas dörrarna och rektorn Carin Engblom höjer rösten och berättar vad som är på gång. Bakom henne finns flera bord med ännu flera tårtkartonger, framför står eleverna som anar vad som väntar.

– När man inte behöver lägga ut tråkiga pengar på skadegörelse kan man köpa tårta. Förra läsåret lade vi inte krona på skadegörelse och det är ju ni som har hjälpt till med det och det är jag så glad för, säger Carin Engblom till sina elever.

– Som ett travlopp innan startbilen släpper hästarna, fortsätter hon innan eleverna sprintar mot marsipan, grädde och choklad.

Nästan 370 elever kom ut på skolgården för att delta i tårtkalaset – en överraskning som rektorn Carin Engblom avslöjade på skolgården.

Tårtbelöningen föratt eleverna månar om sin skola var menat som en överraskning och det verkar ha fungerat. Eleverna Daniela Cikaric och Johanna Andersson i 8A visste inget, men gillar idén.

– Jätteroligt, säger Johanna Andersson.

– Faktiskt en riktig överraskning, det trodde jag inte kunde hända här, säger Daniela Cikaric.

Läs också: Biblioteket i Ljusne firar tio år i nya lokaler – då bjuds det på något för alla

Emma Forsberg, Sigrid Gustafsson, Emilia Englund och Julia Bjellman tog två portioner tårta.

Rektorn Carin Engblom berättar att idén om tårtkalas föddes när hon på försommaren summerade det gångna läsåret och kunde konstatera att inga pengar lagts på att ersätta till exempel pangade rutor. Efter att ha bollat upp en tanke om belöning med en kollega så formades den fest som lockade ut alla skolans elever till tårtkartongerna.

För pengarna som sparats har skolan till exempel köpt nya skåp, stolar till matsalen och torkskåp till de yngre eleverna.

– Det har vi haft möjlighet att göra nu och det gör mig så glad. Det hade inte gått annars, en ruta kostar pengar, säger Carin Engblom.

Läs också: Stenberga tog hem tuff match

Femteklassarna Frej Laurell, Tim Fredriksson, Hampus Ljus och Liam Gustafsson var snabba med att hämta tårta.

Mellan tårttuggorna spånar Daniela Cikaric och Johanna Andersson vidare på vad som skulle köpas om Stenbergsskolan får vara fri från skadegörelse ett läsår till. Förutom tårta.

– Jag skulle vilja ha det finare i aulan och i korridorerna för där är det lite tråkigt, säger Johanna Andersson.

– Toaletterna, att fixa dem och måla om och göra det fint, tycker Daniela Cikaric.

Det gick åt en hel del tårta för att mätta alla eleverna.

Läs också: Börje valde macken i stället för matten

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning