Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutsanerat – ingen personal i tjänst efter oljeutsläppet 2011: ”Det återstår bara finslipning”

Artikel 1 av 2
Sanering av råtallolja
Visa alla artiklar

På väg mot femte sommaren efter utsläppet av råtalloja i Söderhamns skärgård är kommunens saneringsstyrka nere på noll. Om oljepåslag skulle dyka upp tar Arizona Chemical hand om saneringen.

Annons

800 000 liter råtallolja flöt ut i delar av Söderhamns skärgård och saneringen blev en jätteapparat där saneringstyrkan som mest bestod av 154 personer. Våren 2016 är de noll och oljan färdigsanerad. Även om den dyker upp då och då så räknar man med att det rör sig om punktinsatser som Arizona Chemical tar ansvar för, säger Herman Claesson, tillförordnad chef på kommunens bygg- och miljöförrvaltning.

– I går (tisdag) var det faktiskt någon som uppmärksammat att det fanns lite olja kvar på Skatön, om man vänder på stenar. Så kanske det får vara så länge det är dolt och inte är fara för människor och djur och inte utgör en miljörisk. Då får naturen ha sin gång. Men Skatön är just en plats dit vi ska för inventering snart tillsammans med Arizona.

Så här såg det ut när saneringsarbetet pågick med som mest 154 personer i saneringsstyrkan. Nu är det arbetet avslutat.

Läs också: Siktar på saneringsfri sommar

Herman Claesson tror att bara enstaka insatser återstår, precis som förra sommaren. Det har inte varit lätt att kartlägga den olja som sjunkit till botten och den som stöter på råtallolja ska höra av sig till bygg- och miljöförvaltningen.

– Det blev några punktinsatser i fjol, men det var fråga om att hämta någon klump. Jag tror att det är fråga om finslipning även framöver.

Herman Claesson från kommunens bygg- och miljöförvaltning hoppas att bara finslipning återstår efter utsläppet 2011.

Läs också: Arizona friades i hovrätten – och oljeutsläppet tas inte upp i Högsta domstolen

Alla artiklar i
Sanering av råtallolja
Annons