Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på bidragen – nu tvingas ALU-center slå igen

ALU-center i Söderhamn ser ingen annan utväg än att lägga ned då arbetsmarknadsreglerna ändras. Det innebär slutet för deras bistånd och en arbetsplats där alla fått plats.

Annons

I början av året avskaffades Fas 3 och det får nu genomslag hos ALU-center i Söderhamn – både vad gäller biståndsarbetet och de anställda och inskrivna . Den 31 oktober ska verksamheten vara avvecklad om lokalen tom.

Nu säljs alla prylar ut.

– Inga personer anvisas till oss längre och då kommer inga pengar, vi kan inte bara rulla runt på det loppisen ger. Det här är skitsynd, säger Ann Jonsson, ordförande i föreningen Pecory Barnens vänner som tog över driften för tre år sedan.

Det finns helt enkelt ingen annan lösning, säger hon.

– Vi har försökt hela våren men inte hittat något samarbete som kan lösa det. Så vi sa, nej vi får avsluta det helt enkelt.

Läs också: Hjulen rullar på ALU-center

Eva-Britt Svensson är en anställd som drabbas då ALU-center i Söderhamn läggs ned.

Pengarna för Fas 3 har utgjort löner för två heltidsanställda och en på 25 procent. Brevid dem har minst en handfull personer sysselsatts i verksamheten i arbetsmarknadsåtgärder.

– Många som varit inskrivna hos oss är jätteledsna. Vi har hjälp många människor till bättre självförtroende, det finns alltid ett behov av sådana här arbetsplatser, säger Monica Zellafors, ansvarig och en av de fast anställda på ALU-center där stämningen är sorgsen efter beskedet om nedläggning.

– Det är bredrövligt. Jag har trivts jättebra här, det är så bra folk här, säger Eva Jonsson från Marma som haft en åtgärd hos ALU-center.

Läs också: Glädjetårar i Marma

I 24 år har loppispengar och skänkta saker fraktats som välgörenhet i baltländerna.

Pengarna som loppisen inbringar har gått till bistånd i baltländerna, detsamma gäller för de saker Söderhamnsborna skänkt under de 24 år verksamheten har drivits.

Var sjätte vecka har lastbilen rullat fullastad österut. 3 oktober går sista transporten.

– De som vi hjälper är också ledsna över det här och tycker det är jättetråkigt, säger Monica Zellafors.

Mer läsning