Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmannens konst ställs ut på hemmaplan– för första gången

Medan andra såg en gren eller en rot såg Lennart Plahn en gubbe, en fågel eller ett troll.
Nu visas skogsmannens konst i Ljusne.

Annons

– Lennart såg konst i naturen: i träd, i stubbar, en konstig gren. Han fullföljde arbetetet, avslutade det naturen påbörjat, förklarar Bengt Sundström, ordförande i Söderhamns naturskyddsförening.

Lennart Plahn Ljusne

Under lördagen öppnades dörrarna för en konstutställning i Ljusne Kraftstation med figurer och föremål som skapats av Lennart Plahns hand. Han var enslingen som bodde i Ljusne men tillbringade all sin lediga tid i en liten stuga i skogen. En plats han omvandlade till en fantasivärld, en pepparkaksstuga bland mossa, rhododendron och smultron.

Läs också: En fantasivärld i en glänta i skogen

Lennart Plahn jämförs med Ferdinand Cheval, en fransk brevbärare som byggde en skulptur i form av ett palats i början av 1900-talet. Den tog honom 33 år att bygga och som ses ett ypperligt exempel på folkkonst, konst av en självlärd konstnär.

Bengt Sundström lärde känna Lennart Plahn genom Naturskyddföreningen. De delade kärleken till naturen.

- Ett förtroende växte fram ur vänskapen. När han på ålderns höst inte längre orkade gav han mig nyckeln till stugan.

Ann-Caroline Breig från Kraftstationen och Bengt Sundström från Söderhamns Naturskyddsförening för Lennart Plahns arv vidare.

Lennart hade ingen egen familj och donerade sin konst till Naturskyddsföreningen. Han dog 2009.

- Liksom en idell förening existerar genom sina eldsjälar, kände jag att samligen kunde bevaras så länge jag finns, men vad händer sen? Härom månaden donerade vi den till Söderhamns kommun. Genom utställningen känns det som att säcken knyts samman, berättar Bengt Sundström och fortsätter:

– Lennart var en känd person i Ljusne, han är ju född och uppvuxen här och jobbade på sågen, på plywooden, men alla har inte klart för sig vilken storhet han var.

Läs också: Konstnären Diana Andersson: "Jag inbillar mig att jag kan förändra världen med knöliga krumelurer"

Naturskyddsföreningen anordnar utställningen tillsammans med konstföreningen Konstkraft. Det är första gången Lennart Plahns figurer ställs ut i Ljusne. Förra sommaren ställdes delar av hans konst ut på Söderhamns museum.

– Det kom 3000 besökare. Enligt den uppgift jag fått ska det ha varit fler besökare än som sammanlagt kom under samma en och ett halvt månader de senaste tio åren. Det säger något om Lennart storhet.

– För mig är det en lyckokänsla att Lennarts samling är tillbaka i Ljusne. Lennart småler nog belåtet, var han än befinner sig.

Läs också: Om Lennart Plahn och hans sagofigurer – min upplevelse som Ljusnebo

Mer läsning

Annons