Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarvarna i Sandarne har räknats – nästan 500 bon på Kråkskär

I sommar gjorde lässtyrelsen en inventering för att se hur många skarvar som bosatt sig i Sandarne. Resultatet visar att nästan 500 bon finns på Kråkskär och Kråkskärsholmen.

Annons

Läs mer: Skrämdes iväg från Skärså – nu har skarvarna flyttat till Sandarne

Skarvarna som tidigare skapade problem i Skärså skrämdes iväg från området med hjälp av en gasolkanon tidigare i år. Efteråt vittnade Sandarne båtklubb om att skarvar setts bosätta sig i Sandarne på öar utanför båtklubben.

Kråkskär i Sandarne har blivit bofäste för skarvar.

Lässtyrelsen kan nu fastställa att det finns 475 bon på Kråkskär och Kråkskärsholmen. Elina Eriksson, handläggare på lässtyrelsen, uppskattar att antalet skavar är något högre än så, minst 500 stycken.

Men det går inte att konstatera med säkerhet att det är samma skarvar som flytt från Skärså som nu flyttat till Sandarne.

– Det är omöjligt att säga eftersom fåglarna inte är märkta, och de kan ju flytta runt, säger Elina Eriksson, handläggare på länsstyrelsen.

Där skarvarna bosätter sig färgas marken vit av spillning och växligheten dör ut av den frätande ammoniaken i avföringen.

Läs mer: Se gasolkanonen som ska skrämma bort skarven i Skärså – tusentals fåglar har redan försvunnit

Skarvarnas avföring innehåller en hög halt ammoniak som tar död på växter och träd. Kråkskär har därför under sommaren färgats vit av spillning och träden står kala. Men för tillfället kommer skarvarna få bo kvar.

– De måste ju få vara någonstans, så få vi bedöma var det är mer eller mindre lämpligt för dem att hålla till. De här öarna är inte privat mark och ligger bakom ett industriområde, så de borde inte störa lika mycket som i Skärså, säger Elina Eriksson.

Läs mer: Så kan skärgården skyddas mot skarv: "En sanitär olägenhet"

Skulle det upplevas vara ett problem får boende i området själva agera.

– Vi kommer inte att göra någon aktion i egen regi som det ser ut nu. Man får som vanligt skicka in ansökan om skyddsjakt eller skärmsel om det blir ett sådant problem, säger Elina Eriksson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons