Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vill ha slumpmässiga drogtester i alla Söderhamns skolor

Sverigedemokraterna vill stoppa knarket bland unga. Därför föreslår de i en motion att alla Söderhamns grundskolor ska införa slumpmässiga och frivilliga drogtester.

Annons

Droger och missbruk är vanligt, priserna låga och användandet sjunker i åldrarna. Det skriver sverigedemokraterna Daniel Persson, Lotta Larsson, Christina Östberg och Annette Kindström i en ny motion.

Läs också: JO-kritik mot socialtjänsten: Olagligt att kräva drogtest av föräldrar

För att komma tillrätta med droganvändandet menar de att det är nödvändigt att skolan får rätten att agera, och jämför det med obligatoriska drogtester som görs i företag.

Lösningen de tänker sig för skolan är slumpmässiga, frivilliga drogtester i alla Söderhamns grundskolor. Man vill också att frågan lyfts inom Hälsinglands utbildningsförbund, alltså gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

Läs också: Skola krävs på svar om drogtest

Syftet är att skapa ett "positivt grupptryck" där eleverna ska kunna motivera varandra och sig själva till att inte använda droger.

Testerna ska alltså vara frivilliga, men om en elev inte gör testet ska vårdnadshavaren underrättas om personen är under 18 år.

Mer läsning

Annons