Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD:s gruppledare om Bo Dahlins avgång: "Det är klart olämpligt"

Under tiden som jag är gruppledare så är det olämpligt att han har några förtroendeuppdrag anser Daniel Persson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Söderhamns kommun.

Annons

Efter P4 Gävleborgs granskning tidigare i veckan tvingades Sverigedemokraten och Söderhamnspolitikern Bo Dahlin avgå. Detta efter att han delat inlägg på Facebook som kommer från rasideologiska och högerextrema hemsidor.

Läs även: Efter delningar på Facebook – nu tvingas SD-politikern avgå

– Det är jag som har ansvaret och det är mitt beslut att be Bo Dahlin att avtacka sig från sina förtroendevalda uppdrag. Jag hoppas att han gör det omgående. Han är ju förtroendevald och då måste man avsäga sina uppdrag själv. Det är klart olämpligt, berättar Daniel Persson, Sverigedemokraternas gruppledare i Söderhamn.

– Man kan inte företräda Sverigedemokraterna när man delar sådana sidor. Man kan ju komma undan med att man gör det en gång eller att man gjort av misstag, men det här har ju skett upprepade gånger, fortsätter Daniel Persson.

Det är inte första gången en Sverigedemokrat tvingas att avsäga sig från sina uppdrag efter delningar i sociala medier. Är det en slump?

– Vi har ju varit ganska förskonade om vi tittar på Gävleborgs län där vi verkar. Det här är ju första gången det händer i Söderhamn.

Kommer Bo Dahlin att vara kvar inom Sverigedemokraterna?

– Han får ju fortsättningsvis vara kvar som en vanlig medlem. Det förutsätter att han avsäger sig sina förtroendeuppdrag nu. Man kan ju inte granska alla medlemmar och vad dom tycker innerst inne, det ser jag inga problem med.

Vilken roll kommer Bo Dahlin att ha i framtiden?

– Det är svårt att säga. Men under tiden som jag är gruppledare så är det olämpligt att han kliver in och har några förtroendeuppdrag. Det här är ju ett problem för oss och även till viss del andra partier att förtroendevalda delar sådant här material.

Daniel Persson - Sverigedemokraternas gruppledadare i Söderhamn

Läs även: Svårt för SD efter avhopp i Ljusdal

Hur arbetar ni för att det inte ska hända igen?

–I vår har vi haft en rad utbildningar för förtroendevalda och medlemmar som kandiderar till nästa val. Att ha en bra dialog med förtroendevalda. Men sen finns alltid den mänskliga faktorn med.

Vad handlar utbildningarna om?

– Tyvärr har jag inte varit med själv på någon utbildning. Men om vi tittar på utbildningarna inför valet 2014 gick vi igenom vår politik och var vi står i olika frågor. Precis när du ringde nu skrev jag ett sms för att påminna om en utbildning vi ska ha i helgen för medlemmar i länet, där vi bjuder ska utbilda våra förtroendevalda och den ska handla om mediehantering och motionsskrivning. Vi försöker utbilda alla så gott det går efter våra resurser.

Läs även: SD:s gruppledare om Hübinettes hot

Mer läsning