Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saneringsfri sommar – få observationer av råtallolja: "Det ser bra ut"

Artikel 2 av 2
Sanering av råtallolja
Visa alla artiklar

Gott om folk i skärgården, men glest med råtallolja. Det är beskedet efter den femte sommaren sedan utsläppet av råtallolja från Arizona Chemical.

Annons

Av de hundratusentals liter råtaoolja som rann ut ur en läckande cistern 2011, syns inte mycket i dag. Det konstaterar Herman Claesson, chef på kommunens bygg- och miljöförvaltning. I april sammanfattade han läget som lugnt och bad skärgårdsbesökare rapportera in eventuella oljapåslag under sommaren. Bara en hörde av sig, en boende på Skatön som sett något misstänkt i en badvik.

Herman Claesson är chef på kommunens bygg- och miljöförvaltning.

– Det gjordes en provtagning och det var med stor sannolikhet råtallolja. Och så är det väl, att det finns en del kvar. Där fanns inget annat att göra än att prata med de boende där och be dem hålla uppsikt, säger Herman Claesson.

Runt 800 000 liter råtallolja rann ut i havet då en av Arizona Chemicals cisterner sprang läck 2011.

Innan semestermånaderna var han själv ute på inspektion med representanter från Arizona Chemical och oljejouren, Sweco. Då besöktes också Skatön, liksom bland annat Branthäll och andra platser som drabbades hårt 2011.

– Det såg riktigt bra ut. Vi kunde inte se att några åtgärder behövde göras då, mer än att det satt lite gamla skyltar kvar med inaktuell information, säger Herman Claesson.

Se också: Mer råtallolja på botten än väntat

Sommarens enda inrapporterade observation om råtallolja kom från Skatön, som drabbades hårt av utsläppet.

Sweco har sammanställt vad som framkom under inventeringen, men den har inte nått kommunens bord ännu.

– Jag väntar på den, beroende vad som står där får vi se om det blir aktuellt med ytterligare inventering nästa vår. Just nu ser det bra ut och det blir inga åtgärder utifrån det läge vi har nu, säger chefen för kommunens bygg- och miljöförvaltning.

Se också: Miljöåklagare om Arizona chemical: "Myndigheterna blev vilseledda"

Alla artiklar i
Sanering av råtallolja
Annons