Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns Jan “Jante” Ekholm OS 1992: “Något av det största man kan uppleva”

Jan Ekholm från Söderhamn stod i mål för Sverige i OS 1992. I år är det första gången herrlandslaget i fotboll deltar i OS sedan dess.

Annons

Förra veckan spelade Sverige sin första fotbollsmatch i OS sedan 1992. Året då söderhamnaren Jan Ekholm stod i mål för Sverige.

– Det var stort då men idag är själv arrangemanget ännu större. Det är häftigt att se landskamper idag för man vet precis hur det känns för grabbarna och tjejerna som står där och ska representera sitt land, det är en otrolig kick, säger Jan Ekholm.

För Jan Ekholm tog fotbollskarriären fart som målvakt för IFK Sundsvall. Under uppväxten höll han på med många olika idrotter men i tonåren när träningarna började krocka med varandra och han var tvungen att välja så var det fotbollen som gällde.

– En målvakt måste vara orädd, det finns få marginaler. Man måste kunna läsa och förutse spelet, och vara beredd när det gäller.

För Jan Ekholm började karriären på Hällåsen.

Jan Ekholm blev uttagen till landslaget och fick uppleva OS i Barcelona 1992, när han var 22 år gammal.

– Det var verkligen en upplevelse. Man visste ju vad som väntade en rent fotbollsmässigt, men det organisatoriska var verkligen stort att uppleva. Och jag kan tänka mig att det är ännu större idag.

Sverige spelade fyra matcher i OS, men det är den sista, där Sverige åkte ut mot Australien som Jan Ekholm särskilt kommer ihåg.

– Den spelades på Nou Camp, FC Barcelonas hemmaplan och en av de kändaste arenorna i världen. Det var kanske trettio eller fyrtio tusen personer på läktaren när vi spelade, men arenan såg inte ens halvfull ut eftersom den tar upp till 120 tusen besökare. Det är ett sådant minne man aldrig kommer att glömma, att få spela på en sådan arena.

Jan Ekholm lämnade sedan fotbollskarriären bakom sig för att studera till polis, och jobbar idag som kommunpolis i Söderhamn.

– Jag kan känna samma stolthet över att vara polis som jag kände när jag stod på line up:en och skulle representera Sverige. Känslan av att man kan göra skillnad, det är laganda, och dagar som kan vara ganska oförutsägbara.

Han har även varit ungdomsledare för fotbollsspelande ungdomar i Söderhamns FF i tio år.

– Det är väldigt fint att följa, och roligt att se hur de utvecklas, men det är få som fortsätter efter att det passerat sexton, sjutton år.

Natten till idag spelade Sverige sin tredje gruppspelsmatch i OS i Rio de Janeiro.

– Rent fotbollsmässigt så är väl fotbolls- VM egentligen större, men som arrangemang betraktat så är nog OS något av det största man kan uppleva. Kicken när man kliver ut på planen är något jag gärna skulle uppleva igen.

Mer läsning