Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så används de extra miljonerna från Skolverket

I december förra året fick Söderhamn drygt åtta miljoner av Skolverkets statsbidrag till kommuner som tagit emot många nyanlända. Kompetensutveckling och skolhälsovård är några av sakerna som pengarna går till.

Annons

Ungefär tre av de lite drygt åtta miljoner som Söderhamns kommun fick av Skolverket i december förra året har använts. Enligt Alexandra Gard (S), Barn- och utbildningsnämdens ordförande, kommer det mesta att användas till hösten.

Läs mer: Så kan skolmiljonerna fördelas - Vi vill få verkstad så fort som möjligt

– Många av satsningarna skulle vi ha gjort ändå, som till exempel att stärka upp skolhälsovården med fler skolsköterskor, köpa möbler till klassrum och jobba med kompetensutveckling. Men vi har även haft möten där vi har jobbat med att ta fram nya förslag på aktiviteter som riktar sig direkt till ungdomarna.

Läs mer: 200 miljoner till svenska skolor - Söderhamn får näst mest

Eftersom att pengarna från statsbidraget bara kan användas under 2016 har har kommunen valt att finansiera redan pågående satsningar som är riktade mot ungdomar, och på så vis kunnat behålla pengar i bufferten inför framtiden.

– Det är ofta svårt när man får en klumpsumma att satsa på lång sikt, men när vi har gjort på det här sättet kan pengarna användas längre fram också, säger Alexandra Gard.

Läs också: Stor glädje i Söderhamn över 74,5 statliga flyktingmiljoner

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons