Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renovering på hög nivå – Anne jobbar 50 meter upp i luften

För att ta sig till jobbet stiger hon 150 trappsteg upp på en smal byggnadsställning utmed kyrktornet. Där uppe, på 50 meters höjd, ser hon ut över hela Norraladalen.
Anne Heinemann renoverar kyrktornet i Norrala kyrka och har sin arbetsplats 50 meter upp i luften.

Annons

Tornet på Norrala kyrka är inlindat i plast och har byggnadsställningar runt omkring. Anne Heinemann som driver Heinemann snickeri har renoverat kyrkan sedan juli förra året.

Det började som ett mindre projekt.

– Vaktmästarna upptäckte att kyrkfönstrena behövde renoveras. Färg hade lossnat, kitt trillat av, trä ruttnat. Inner- och ytterfönstrena var igenmålade så att det möglat emellan. Luften måste kunna cirkulera annars bildas ju kondens, berättar Anne Heinemann.

Läs också: Uret i Järvsö kyrka har renoverats – kan ringa in varje timme: "Precis som för 100 år sedan"

Norrala kyrka är byggd i början på 1800-talet och är en av Sveriges största landsortskyrkor. Det har funnits en kyrka på samma plats i olika upplagor sedan mitten på 1100-talet.

Anne Heinemann äger byggföretaget som renoverar kyrkan.

Kyrkfönstrena är fyra meter höga.

– Vi har byggt en speciell byggnadsställning för att komma åt, berättar Anne och visar.

Anne har tagit ned alla fönster. Virke och kitt har bytts ut. Ytter- och innerbågar har rengjorts och och målats med tre lager linoljefärg. Vissa fönsterglas hade spruckit. Anne har satt in nya, munblåsta från Tyskland.

– Det är ett gediget arbete. Vi har gått igenom varje millimeter.

På de fyra meter höga korfönsterna i färgat glas på var sin sida altaret hade blyinfattningen spruckit.

Guldknoppen på toppen av klockan har också fått sig en uppgradering.

Delar av brädorna har bytts ut och målats om.

– Vi har plockat isär alla glasbitar för att fatta in dem i en ny båge. Det är verkligen millimeterarbete. Det är flera hundra glasbitar i färger som blått, gult, rött och grönt.

Under arbetets gång upptäckte man att det läckt in vatten i kyrktornet. Lanterninen, det lilla rummet uppe i tornet hade fått sådana vattenskador att det blidats röta ända ned i rummet där klockorna hänger.

Anne har tätat och bytt de spontade väggarna. Ett kors med fyra kulor ovanför urtavlan och urets visare har förgyllts med bladguld.

Det är ett annorlunda jobb att renovera en kyrka, menar Anne Heinemann. Det är mycket som ska sparas även om det nu byts ut.

Läs också: Sune flyttar och renoverar timmerhus: "Det är renoverat, det är inte nybyggt"

Taket är av kopparplåt och byts också ut.

– Vi har tätat med näver mellan plåten och timmerstocken. Nävern fungerar som en fuktspärr för att stoppa fukten.

I en liten hiss i en ställning lägger Anne i de verktyg hon behöver få med sig upp.

– Det har trillat ned en och annan hammare, planka och stämjärn. Det är det bara att gå ned alla trapporna och se var man tänkas hitta det och hoppas att ingen har fått det i huvudet. Men området vi arbetar på är ju avspärrat så det ska inte finnas någon där.

Nästan 50 meter upp i luften är Anne Heinemann och hennes arbetskamraters arbetsplats.

Det gäller att inte vara höjdrädd. När Anne arbetar högst uppe i tornet står hon på en tre decimeter bred planka och ser rakt ned under sig.

– När jag arbetar där gäller det att se efter var man sätter ned fötterna.

Däruppe ser hon ut över Norraladalen, Höleklack i Bollnäs åt ena hållet och havet åt det andra. Anne tar gärna en koppe kaffe medan hon sitter ned på ställningen 50 meter upp.

– Det är en häftig arbetsmiljö. Ibland har jag jobbat till solnedgången. Utsikten härifrån är fantastisk. Elektrikern som jobbat här ser sin gård härifrån. Den vinkeln har han aldrig förr upplevt.

Det finns tillfällen när arbetet måste avbrytas.

– I början av sommaren stormade det så att hela ställningen ville lyfta på sig och sedan sjunka. Då är det läskigt häruppe, säger Anne.

Läs också: Snickaren som tar till det gamla

Nästa vecka ska ställningen tas ner och renoveringen längst upp är färdig.

Mer läsning