Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramadan som i Etiopien och Syrien – matfest för hela familjen

Helen har lagat kyckling som i Etiopien och Safa har bakat brödknyten från Syrien. Nio familjer på Norrberget i Söderhamn firar ramadan med att bjuda varandra på mat från sina hemländer.

Annons

Det kurrar betänkligt i magen. Hungern ger sig till känna. Jodå, de känner sig matta. Än dröjer det innan det är dags att äta. Idag bryts dagens fasta strax efter halv elva på kvällen. I år började den muslimska fastemånaden på Sveriges nationaldag och avslutas den sjätte juli med den storslagna tredagarsfesten Eid al Fitr.

Läs också: Moskén fixas för framtid och fest

– Det är bra att känna hunger. Syftet med ramadan är att fattig och rik ska känna likadant, förklarar Helen Tadele. Hon kommer från Etiopien och har bott i Sverige i tre år. Hennes man är från Somalia. Familjen bor vägg i vägg med Safa Bakir från Syrien. Safa har bara varit i Sverige i sju månader. Helen hjälper till att översätta.

Helen Tadele och Safa  Bakir bjuder varandra på mat.

På kökbordet står maten uppdukad. Här finns skålar med dadlar, med sallader och brödknyten med ost och kött i. Potatis med gyllenstekt kyckling, linssoppa och ris med kyckling och nötter.

Läs också: "Ger perspektiv på vad man har"

Grannarna på Norrberget har samlats här hemma hos Safa idag.

Safa Bakir och Helen Tadele firar på syriskt och etiopiskt vis.

Grannarna firar ramadan tillsammans.

Läs också: Festglädje när eid firades i Söderhamn

- Vi är nio familjer från flera olika länder. Vi lagar mat hemifrån som vi bjuder varandra på. Vi samlas hemma hos varandra.

Makele Daher och Safa Bakir är grannar och firar ramadan tillsammans.

Innan det är dags att äta studerar de svenska tillsammans.

– Jag kommer från Syrien och jag bor i Söderhamn. En av grannkvinnorna, Malake Daher, citerar det hon lärt sig. Hon och de andra läser innantill i sina skolböcker. En av dem skriver ord som man och kvinna och syster på den svarta tavlan som hänger på väggen.

- Vi som varit här lite längre, lär de som nyss kommit hit. Vi vill hjälpa varandra att komma in i det svenska samhället så snabbt det går, berättar Helen.

Läs också: Fart och fest i moskén

Safir och Helen har lagat maten som  ska ätas under kvällen.

Faten Hamed, Malake Daher, Siham Osman och Mary Saoud tränar sin svenska tillsammans som en del av ramadan.

Mer läsning