Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Jezewski kommer till Söderhamn som planerat

Söderhamns teater tänker inte avboka Peter Jezewskis föreställning "Rocken tog mitt liv" för hans politiska åsikter. Det meddelar kommunen bestämt.

Annons

Peter Jezewski spelade på SD.s sommarfestival. Det ledde till att fler av hans kommande spelningar avbokades. I september kommer han till Söderhamns teater med sin föreställning

Före detta Bopperssångaren Peter Jezewski hamnade i mediestorm efter uttryckt stöd för Sverigedemokraternas politik i en artikel i Expressen.

Läs mer: Jezewski: "Påhopp på yttrandefrihet"

Ett ställningstagande som fick ett hotell i Karlstad att se rött och ställa in fem inbokade julkonserter, eftersom Jezewski vägrade att gå med på kravet att offentligt ta avstånd från SD:s politik. På Söderhamns teater kommer han uppträda i september med föreställningen "Rocken tog mitt liv".

De som har köpt biljett behöver dock inte vara oroliga, meddelar Anders Uddén, kultur- och fritids chef, Söderhamns kommun.

– Nej vi kan inte boka av honom för han stödjer ett riksdagsparti som 15 procent av Sveriges befolkning har röstat på. Det skulle vara tjänstefel av mig, säger han.

Vad går gränsen för vad man tillåts säga, innan ni måste vidta åtgärder?

– Bara uttalanden som kan tolkas som hets mot folkgrupp, säger han.

Läs även: Peter Jezewski känner sig som hemma i Hudiksvall

Peter Jezewski berättar för Helahälsingland.se att hotellet som avbokade honom fick motta bombhot och senare kontaktade honom för be om ursäkt.

– Jag har fått min upprättelse och det finns ingen anledning att vara långsint. Jag tror att jag kommer spela där nu som det var tänkt från början, säger han

I helgen uppträde han bland annat med sitt band The Chief på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg, där även det kontroversiella bandet Ultima Thule stod på bandlistan. Men det ser han inget problem med.

Läs även: Jezewski stal det mesta av showen i andra akten

– Det är ett folkvalt demokratiskt parti som alla andra i riksdagen. Jag har även tidigare spelat för sossarna. Vad jag har för politiska åsikter har inte med min musik att göra, säger han.

I vilket politiskt sammanhang skulle du avböja från att uppträda?

– Jag skulle inte spela för IS, eller någon annan terrororganisation, men något sådant finns väl inte i Sverige, säger han.

23 och 24 september uppträder han på Söderhamns teater.

Mer läsning

Annons