Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärsprojekt ärvde 50 000 kronor: "Toppen att slippa vara ensam i lägenheten"

Paret hade aldrig haft kontakt med Väntjänsten i Söderhamn, ändå lät de dem ärva 50 000 kronor. I år anordnas En dag i det gröna både tack vare och som tack till dem.

Annons

På andra sidan den gula träfasaden till gården Källvik sommarhem, smattrar rösterna som ett regn mot fönsterrutan. Solljuset faller in över de fullsatta borden, och längs väggen står ett par rollatorer.

Läs mer: Livskvalitet prioriteras i Källvik

Ungefär 55 personer kommer till Källvik varje dag när En dag i det gröna pågår.

En dag i det gröna anordnas av den ideella organisationen Väntjänsten för äldre människor med eget boende och för anhörigvårdare. Projektet pågår i en vecka där pensionärer från olika delar av Söderhamn kommer till Källvik en dag var. Där bjuds de på fika, mat och underhållning i havsluften.

– Vi gör det här för de äldre ska komma ut och träffa varandra, säger Solveig Ohlsson i Väntjänsten.

En dag i det gröna är till för att pensionärerna ska komma ut och träffa varandra.

Då projektet är ideellt har Väntjänsten tidigare samlat in pengar och fått stipendium från kommunen, men i år finansieras En dag i det gröna av ett arv. Ett par testamenterade dem 50 000 kronor.

– Vi har aldrig haft någon kontakt med dem innan, pengarna bara kom. Det är jättefantastiskt, att de suttit och tänkt på oss när de skrev sitt testamente, säger Gunnel Söderberg, ordförande i Väntjänsten.

– Det är toppen att komma ut hit, säger Kyllikkei Siltala

Ungefär 55 personer kommer till En dag i det gröna varje dag. Idag har de fått underhållning av bandet Fårat gäng och sång av Kyllikkei Siltala. Hon kommer till Källvik varje år.

– Det är toppen att komma ut hit, så man slipper sitta ensam i lägenheten. Synd bara att det inte är oftare. Jag ser fram emot det här varje år, säger hon.

Gunnel Södergren är ordförande i Väntjänsten, som anordnar En dag i det gröna.

Paret testamenterade även pengar till bland annat Cancerfonden. Gunnel Söderbergs teori är att de inte haft några anhöriga men mycket pengar.

– Vi hade gärna tackat dem, men nu går ju inte det. De har ju inga anhöriga heller. Det vi gör här blir tacken. Tack för att vi fick ha En dag i det gröna i år igen, säger Gunnel Söderberg.

Läs mer: Läsartext: Solig resa för pensionärer

Mer läsning