Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter om Norrala hembygdsförenings auktion

Norrala hembygdsförening auktionerade ut delar av en gammal samling som föreningen fick på 1930-talet. Anledningen ska ha varit att föreningen inte fick vara kvar i lokalerna, något som nya uppgifter dementerar.

Annons

Auktionen Norrala hembygdsförening har haft har rört upp känslor hos många. Norrala hembygdsförening påstår att de inte fick vara kvar i lokalerna som ägs av Norrala-Trönö församling och att det var därför de auktionerade ut sakerna. Lars Nylander på Hälsinglands museum hävdar att församlingens kyrkoherde och kamrer inte alls ville slänga ut hembygdsföreningen.

– Jag frågade dem om det verkligen stämde att de inte fick vara kvar. De sa att så inte var fallet, utan att de får stanna, säger han.

Helena Berglund som är ordförande i hembygdsföreningen i Norrala har inte fått någon information om att de skulle få vara kvar i lokalerna.

Läs också: Hembygdsauktion i Norrala

– För tre , fyra år sedan sa de åt oss att vi måste lämna lokalerna. Jag har inte hört något nytt sedan dess. Att vi skulle få vara kvar är inget jag har hört något om, säger hon.

Vi har sökt Norrala församling för en kommentar utan att lyckas.

Owe Norberg, chef på Ljusdalsbygdens museum, tycker att det är olyckligt att auktionen ägde rum. Efter att ha diskuterat med hembygdsföreningens ledning fick han mer förståelse för varför de auktionerade ut delar av samlingen. Owe Norbergs kollegor i Hembygdsförbundet i Hälsingland och Gästrikland tycker däremot fortfarande att det var olyckligt att sakerna såldes. Enligt honom finns det däremot några personer Hembygdsförbundet i södra Sverige som tycker att Norrala hembygdsförening gjorde rätt.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons