Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny satsning ska ge bättre simkunskap bland unga: "Känner att man gör skillnad"

Nära 200 000 kronor satsas när barn och ungdomar får chansen att lära sig simma. Pengarna kommer från de 74,5 miljoner kronor som Söderhamns kommun fick i statligt bidrag till integration.

Annons

Det har börjat röra sig lite extra inom föreningslivet sedan Söderhamns kommun inledde utdelningen av de 15 miljoner kronor som avsattes till miniprojekt för integration.

Läs mer: Nu delas miljoner ut till integration – 31 ansökningar beviljade

Nu har det blivit dags för ytterligare två av projekten att se dagens ljus. Sedan en vecka tillbaka plaskas det för fullt i bassängerna på Aquarena där Söderhamns simsällskap har kört igång med simskola för alla. Dessutom utbildas fem nya instruktörer.

– Det är kanon att kommunen har ställt upp med det här. Jag hoppas verkligen att föreningslivet kan hålla i det även efter att projekten är klara, säger Håkan Jönzon från Söderhamns simsällskap.

Simkunskaperna varierar stort mellan unga i Söderhamn. Genom projekten hoppas Håkan Jönzon att fler barn ska få bättre vattenvana.

Föreningen har fått ta del av närmare 114 000 kronor för att bedriva simskola för barn till asylsökande. Först ut är barn från tre av Söderhamns olika boenden, därefter väntar nya samarbeten med andra föreningar för att bredda verksamheten.

Projektet riktar sig till barn i åldrarna 4-7 år som får lära sig allt från vattenvana till att ta simtag och att respektera vattnet.

– Man känner att man kan göra skillnad och att barnen får något roligt att göra. Vi ser verkligen fram emot det här, säger Håkan Jönzon.

Läs också: Rädda Barnen och simklubb ordnar simskola: "En investering för livet"

Att behovet av bättre simkunskap är stort vittnar inte minst de senaste årens ökade drunkningstillbud i landet om. Hittills i år har 101 personer drunknat, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet.

Även på Aquarena i Söderhamn har personalen märkt av en ökning av antalet tillbud. Så sent som i januari slog simhallschefen larm om en ohållbar situation med bristande respekt för riskerna. Och i simsällskapet är man noga med att betona vikten av att lära sig simma.

– Vi bor i en kustkommun och är omgiven av vatten. Om man måste välja mellan aktiviteter känns simningen viktigare än fotboll, den borde gå före det allra mesta, säger Håkan Jönzon.

Läs mer: Dramatisk ökning av drunkningstillbud: "Bristande respekt för riskerna "

Söderhamns simsällskaps Håkan Jönzon ser fram emot att få börja med simprojekten.

Under hösten är han med och drar igång nästa projekt där simsällskapet kommer att samarbeta med det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen. För de 65 000 kronor som Faxeholmen har tilldelats har barn och ungdomar som bor i bostadsbolagets olika områden bjudits in till en badskola på Aquarena.

Förhoppningen är att kunna locka unga med olika bakgrunder att mötas på ett roligt och betydelsefullt sätt.

– Det känns jättekul att det drar igång. Vi kan vara med och skapa ett mervärde för alla våra hyresgästers barn och ungdomar och gensvaret vi har fått visar på att det uppskattas och behövs, säger Faxeholmens vd Petri Berg.

Läs mer: Sommarjobb till alla som vill på Skytten: "Det är roligt att se till att det är fint här"

Ett 60-tal unga har anmält sig till badskolan som till en början var tänkt för barn och ungdomar i åldrarna 8-15 år. Men när anmälningarna väl började ramla in visade det sig snart finnas ett stort intresse även bland yngre barn, vilket inte var något problem för simsällskapet.

– Alla ska med. Det är precis det som är meningen med integration, säger Håkan Jönzon.

Mer läsning

Annons