Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sparkar barnen boll i Marma igen: "Roligast är att vara med kompisar"

För första gången på flera år går en fotbollsskola i Marmaverken. – Det är viktigt att det finns någonting för barnen, säger Helena Möller som driver fotbollsskolan med Jonas Nordgren och Marma IF.

Annons

I en ring av asfalt med farthinder och skog av barr ligger Marmavallen. På den stora gräsplanen ligger tiotals neongula fotbollar och omkring dem springer närmare 40 barn i bladgröna t-shirts. På bröstet står det Fotbollsskolan i en cirkel runt bokstäverna MIF.

Både enhörningar och sälar får vara med att spela fotboll på Marmavallen.

Under veckan har Fotbollsskolan pågått i Marmaverken. Fotbollsskolan är ett privat och ideellt projekt som drivs av Jonas Nordgren och Helena Möller genom Marma IF.

– Det har inte funnits någon ungdomsverksamhet här på länge. Det är viktigt att det finns någonting för barnen säger Helena Möller.

– På åttio- och nittiotalet var fotbollsskolan och ungdomsverksamheten en stark tradititon här, men sedan skolan försvann år 2005 har det dött ut, säger Jonas Nordgren.

Fotbollskola i Marmaverken – så här säger barnen

Barnen är mellan fem och tolv år gamla och delas upp i grupper efter ålder och fotbollserfarenhet. De yngsta leker mer, och de äldre gör fler fotbollsövningar. Ljusa, förtjusta skrik blandas med uppmanande tillrop:

–Passa mig!

–Här, Här!

I år går 37 barn på fotbollsskolan i Marmavallen.

Målet är att få till regelbunden fotbollsträning med ett ungdomslag, och att fotbollsskolan ska bli återkommande varje år. Det här teståret hoppades de på åtminstone 20 elever. I sommar går 37 barn från Marma, Bergvik, Söderala och Kyrkbyn på fotbollskolan i Marmavallen.

– Det är jätteroligt. Det bästa är att spela matcher. Att vara med kompisar och tävla mot varandra, säger nioåriga Celma Nilsson som går på fotbollsskolan.

Nellie Enberg, 5 år, och Mira Wallström, 7, leker med en enhörning och en säl bland bollarna i ett mål. De håller med Celma:

– Det är jättekul!

– Det är roligast att vara med kompisar och tävla mot varandra, säger Celma Nilsson, 9 år.

Sedan samlas de i en grupp utanför planen. Förutom fotboll får barnen lära sig om etik och moral. En ungdom från Sisu idrottsutbildarna finns på varje fotbollsskola i Söderhamn i sommar.

–När man spelar fotboll behöver man tro på sig själv och sina kamrater för att det ska bli ett bra lag, säger Filip Jansson, ungdomsledare från Sisu.

Barnen delas upp i olika grupper beroende på ålder och fotbollskunskap.

Jonas Nordgren berättar om en mamma som ropat till honom genom staketet och frågat om fotbollsskolan ska gå nästa år. Hon har fem barn som vill gå.

– Så nu har jag lovat att vi kör nästa år också, säger Jonas Nordgren och ler.

Mer läsning