Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är säsong för majblommor – ”Pengarna kommer Söderhamnsbarn till godo”

Under torsdagen startar försäljningen av majblommor i Sverige. Pengarna från det som säljs i Söderhamn kommer tillbaka till behövande Söderhamnsbarn. Barnen på Söderhamns Friskola ser fram emot att få komma igång med försäljningen.

Annons

Förra året sålde 80 000 skolbarn i Sverige majblommor till ett värde av mer än 60 miljoner kronor. I Söderhamn såldes det för 204 000 kronor och 163 000 av det har kommit tillbaka till Söderhamnsbarnen.

– Det är viktigt att folk förstår att pengarna kommer Söderhamnsbarn till godo, säger Jörn Delvert, ordförande i Majblommeföreningen.

10 procent från varje såld majblomma går till skolan och 10 procent till barnet som säljer. Det som blir kvar går till Majblommeföreningen som delar ut bidrag till barn som lever i familjer med ont om pengar. Det kan handla om pengar till glasögon, kläder eller en säng.

– För många är det självklart att man ska ha dessa grejer men inte för alla. Därför kan man ansöka om pengar hos oss, säger Jörn Delvert.

Jörn Delvert, ordförande i Majblommeföreningen.

På Söderhamns friskola ska klass 2-3 sälja majblommor.

– Alla i klassen vill sälja och är taggade. Om man inte får sälja för sina föräldrar så skulle man hjälpa någon kompis, säger Michaela Guirguis, rektor och lärare på skolan.

Elvira Leek, Vide Leander och Karl-Martin Holmström är taggade för att få börja sälja.

– Jag tänkte börja gå runt i mitt kvarter. Sedan tänkte jag fråga mamma och pappa om jag får ringa mormor och morfar, säger Elvira Leek.

Varför ska ni sälja majblommor?

– För att hjälpa andra barn, säger Elvira Leek och de andra två håller med.

Att barnen även kan tjäna egna pengar på att sälja majblommor är inget någon av dem lägger så stor vikt vid.

– Huvudsaken är att det uppmuntrar barnen till att hjälpa till, säger Jörn Delvert.

Majblommeförsäljningen pågår i två veckor och det gör skillnad för många. Varje år får mellan 50 och 60 barn i Söderhamn ekonomiskt bidrag från Majblommeföreningen.

Michaela Guirguis, rektor på Söderhamns Friskola

Mer läsning