Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa helg drar jazzen igång – Music is the weapon på hemmaplan

För att hedra minnet av Jan Johansson spelar jazz- och folkmusiker sin musik på festivalen på Erik-Andersgården. – Jag tror att han hade tyckt att vi är festliga, säger Jon Olofsson som tillhör ett av banden som ska uppträda.

Annons

Arrangörerna beskriver eventet som en Jazz- och folkmusiksfestival som går i Jan Johanssons anda. Festivalen som hålls på Erik-Andersgården i Söderala inleds fredagen den 15 juli och avslutas på söndagen den 17 juli.

– Det är lätt att drunkna bland alla eventen i sommar men jazzfestivalen sticker ut, detta är kvalité, säger Thomas Jutteström som är en av initiativtagarna till festivalen.

Läs också: Världskänd röd trombon får Söderalastipendium: "Jag är oerhört stolt"

Pubilken klappar med i musiken på världsarvsjazzen 2015

Ett utav banden som ska underhålla publiken på världsarvsjazzfestivalen är Music is the weapond. Med det ena benet i jazzen och andra i världsmusiken levererar gruppen lekfull afrobeatmusik fylld av energi. Jon Olofsson är slagverkare från Söderhamn. Han ser fram emot sin första spelning på hemmaplan.

– Vi har ju hunnit spela i flera städer men det blir första gången som vi spelar i Söderhamn. Det är ju jättekul, framförallt för mig men de andra i gruppen ser också fram emot spelningen. Vi har hört att Söderhamnarna är bra och taggad publik, säger Jon Olofsson.

Läs också: De spelar på Världsarvsjazzen i Söderhamn

Music is the weapon bildades på Bollnäs folkhögskola för tio år sedan. I första hand ser de sig själva som ett kompisgäng som ses, improviserar och leker med musiken. Antalet medlemmar har varierat under åren och nu består de utav elva musiker. Så länge ingen blir sjuk kommer de vara fulltaliga på Världsarvsjazzen.

Läs ockås: Hon gjorde årets hälsingeostkaka – hemligt gårdsrecept blev vinnande

– De som kan följer med på spelningar så hur många vi är varierar lite, någon gång har vi varit nere på fem musiker vid en spelning men just världsarvsjazzen är en viktig spelning för oss så vi ser till att alla är med, säger Jon Olofsson.

De spelar inga låtar av Jan Johansson, som jazzfestivalen är en hyllning till, men så gott som alla i bandet har lyssnat till musikern och Jon Olofsson tror att Jan Johansson hade uppskattat musiken de spelar.

– Jan Johansson var väldigt öppen för olika musikstilar. Jag tror att han hade gillat oss och tyckt vi är festliga, säger Jon Oloffson.

Förutom Music is the weapon spelar en rad andra musiker på Världsarvsjazzen. Det är band och artister som antingen är stora inom genren eller har lokal anknytning till Söderhamn. Närjord kommer finnas på festivalen med sin lokalproducerade mat. På söndagen är det en familjedag med barnen i fokus.

Mer läsning

Annons