Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje bland företagarna – men Söderhamns kommun positiv

Det finns ett visst missnöje bland företagarna i Söderhamn. Endast 48 av landets 290 kommuner anses ha ett sämre företagsklimat, enligt Svenskt Näringslivs årliga rankinglista.
Men näringslivschefen tror på en stark vändning.
– Vi befinner oss i en uppgång och börjar känna av en positiv anda, säger Jan Brandberg.

Annons

Svenskt Näringsliv presenterade nyligen sin årliga ranking över landets bästa företagskommuner. Undersökningen visar var i landet det är bäst att som företagare starta och driva sin verksamhet. I år klättrar Söderhamns kommun en placering till plats 242 av 290 kommuner.

– Företagarna kanske upplever att de inte haft den hjälp de vill ha. Sedan kan det även bero på en allmän känsla om att företagsklimatet och marknadsförhållanden har varit jobbiga, säger Jan Brandberg, näringslivschef på Söderhamns kommun.

Läs mer: Upp och ner i Hälsinglands företagsklimat

Näringslivschefen i Söderhamn, Jan Brandberg, ser positiva tider framför sig när det gäller företagandet i kommunen.

Undersökningen bygger till stor del på enkätsvar från över 31 000 av landets företagare men även på statistik från SCB och UC. I Söderhamn svarade 85 företag på årets enkät där strax över en tredjedel ansåg att företagsklimatet är bra i kommunen.

Att siffran inte är högre menar Jan Brandberg delvis kan bero på att bilden av det upplevda klimatet snarare speglar det som har varit än det som är nu. Han betoner vikten av att ta till sig av resultatet men tycker att det viktiga är att tänka framåt.

– Vi befinner oss i en uppgång där företagen börjar gå lite bättre. Det finns en positiv anda och jobbar vi rätt så borde även resultaten peka i rätt riktning, säger Jan Brandberg.

Läs mer: Bollnäs rasar i ranking – bottenplats bland företagskommuner

För att få ett bättre företagsklimat satsar kommunen på att bjuda in företagare till olika event med utbildningar. Under företagardagen gavs chansen att skapa nya nätverk.

Företagen i Söderhamn upplever framförallt en försämring i frågor om skolans attityder till företagande, tillämpning av lagar och regler, konkurrens från kommunen och medias attityder till företagande.

I fjolårets undersökning kritiserades dessutom Söderhamn när det kom till kommunala upphandlingar. Även i år sjunker det betyget något men hos kommunen har man tagit åt sig av den tidigare kritiken.

– Nu jobbar vi mycket mer med att utbilda för företagarnas skull. Vi försöker hjälpa till att höja kompetensnivån genom att bjuda in företagare till bland annat frukost- och lunchmöten med seminarier om offentlig upphandling och coachning, säger Jan Brandberg.

Läs mer: Rapport visar goda utsikter för småföretagare

Bland de övriga hälsingekommunerna finns det både upp- och nedgångar. Jämfört med övriga landet anses företagsklimatet i Hälsingland vara dåligt och endast en av sex kommuner hamnar över 200-strecket.

Mest klättrar Ovanåker som noteras på plats 165 samtidigt som grannkommunen Bollnäs faller till plats 275. I Nordanstig tappar kommunen tio placeringar och får nöja sig med plats 222. Hudiksvall är den kommun som rasar mest med 25 placeringar ner till plats 261 medan Ljusdal parkerar sist i landskapet som nummer 281 av landets kommuner.

Läs mer: Vi sände live när årets företagare utsågs – så var galan

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons