Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missförstånd kan kosta kommunen en kvarts miljon – överklagar beslut

Jordbruksverket har beslutat att inte ge Söderhamns kommun några pengar för ett fiskeprojekt den ansvarat för. Men kommunen har överklagat beslutet som kostat en kvarts miljon kronor.

Annons

I maj landade Jordbruksverkets beslut hos Söderhamns kommun. Kommunens ansökan hade blivit avslagen, med grunden att den inte var tillräcklig.

Andreas Håberg, miljö- och naturvårdshandläggare i Söderhamns kommun, har varit med och skrivit yttrandet till Förvaltningsrätten i Jönköping.

Det handlar om ett stöd på 250 000 kronor som ska täcka de administrativa kostnader som kommunen betalat för projektet Fiskeområdesgrupp (FOG) Södra Bottenhavet. När Jordbruksverket beslutade att inte betala ut summan blir det kommunen som får stå för kostnaderna.

Läs mer: Söderhamn klättrar i miljörankning

Grunden till problemet började när Söderhamns kommun tog över det administrativa ansvaret från den tidigare projektägaren 2012.

Enligt kommunen ska det funnits en överenskommelse om hur övergången skulle hanteras.

– Vi anser att vi gjort det som vi blivit tillsagda att göra, säger Andreas Håberg, miljö- och naturvårdshandläggare.

Läs mer: Fiskeklubb rasar mot Länsstyrelsen – vill att vattenbrist ska polisanmälas

I yttrandet framgår det att Länsstyrelsen Gävleborg inte såg något problem med att Söderhamns kommun blev ny projektägare, och att det framgått efter kontakt med både Jordbruksverket och länsstyrelsen hur övergången skulle gå till.

– Vi trodde att det räckte med ett nytt projektnummer, men nu menar Jordbruksverket att det inte räcker, säger Andreas Håberg.

Det handlar om 250 000 kronor som kommunen går miste om.

Ansökan lämnades till lässtyrelsen, men vid ett kontrollbesök av Jordbruksverket såg de att ansökan inte var tillräcklig. Länsstyrelsen hade då möjlighet att kommentera Jordbruksverkets kommentarer, men valde att inte göra det.

Andreas Håberg är kritisk till hur länsstyrelsen hanterat ärendet. Han menar att det är genom dem som kommunikationen brustit.

Söderhamns kommun har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Jönköping.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons