Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverkets regionchef vill ha en snabb utredning: "Jag vill ha fakta"

Efter att Migrationsverkets enhetschef anklagas för sexuella trakasserier har nu regionschefen begärt en snabb utredning av företagshälsovården. Ingen polisanmälan har gjorts.

Annons

Migrationsverket arbetar för att så snabbt som möjligt kunna få en uppfattning om vad det är som inträffat, samt hur många personer som känt sig trakasserade eller kränkta. Därför har Migrationsverkets regionchef Magnus Rodin gett företagshälsovården, som är ett externt företag, i uppdrag att måndag morgon starta en utredning.

Läs mer: Chef på Migrationsverket i Söderhamn utreds – anklagas för trakasserier mot kvinnlig personal

–Vi vill så snabbt som möjligt få en uppfattning om vad det är som hänt, hur man uppfattat saker och vad som sagts eller gjorts. Jag vill ha fram fakta, säger Magnus Rodin. Han berättar att han begärt att företagshälsovården, även om de inte är färdiga med sin utredning, ska lämna en rapport på fredag. Rapporten ska bland annat visa hur många som är berörda.

Har någon polisanmälan gjorts?

– Jag känner inte till om någon medarbetare har gjort någon anmälan. Migrationsverket har inte gjort det. Det är för att vi nu följer en strikt ordning. Först och främst ska vi se till att göra en snabb och effektiv utredning av omständigheterna, vad är det som har hänt? Sedan får det resultatet ligga till grund för hur vi går vidare.

Uppgifter till Helahälsingland.se gör gällande att det rör sig om minst sex kvinnor som anmält att de trakasserats av Lars Ulander. Men detta är ingenting som Magnus Rodin vill bekräfta i nuläget.

– Det får utredningen visa, säger Magnus Rodin.

Magnus Rodin berättar att han i tisdags fick kännedom om att personal på Migrationsverket i Söderhamn känt sig kränkta och trakasserade. Under onsdagen och torsdagen hölls sedan samtal med ett antal medarbetare, samt enhetschefen Lars Ulander. På torsdagen fattades sedan beslut om att Lars Ulander skulle arbetsbefrias under den närmsta tiden.

– Att arbetsbefria en chef är en stark åtgärd. Men det har också skett i samråd med berörd chef. Det är för att vi vill skapa de bästa möjliga förutsättningarna för en snabb och grundlig utredning, säger Magnus Rodin.

Utredningen ska alltså göras av Migrationsverkets företagshälsovård.

–Det är alltså ingen chef som kommer dit för att utreda en annan chef. Det är ett externt företag, säger Magnus Rodin.

Företagshälsovården kommer under veckan prata med alla parter, både medarbetare och enhetschef Lars Ulander.

– Alla kommer att ges möjlighet att berätta sin version, vad man har upplevt eller observerat, säger Magnus Rodin.

Mer läsning

Annons