Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket säger upp avtal: ”Det är ett hårt slag mot kommuner”

Regeringen planerar att kraftigt sänka ersättningen för ensamkommande barn. Nu är många kommuner oroade över kostnaderna.

Annons

Beslutet om de nya reglerna om ersättning är tänkt att gälla från januari 2017, och regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att säga upp alla nuvarande avtal med kommunerna.

Uppsägningarna kommer att skickas ut till kommunerna inom de närmsta dagarna.

Migrationsverket säger upp alla avtal om ensamkommande flyktingbarn. Söderhamns kommun kan drabbas hårt.

Ersättningen, som hittills legat på 1 900 kronor per dygn oavsett typ av boende, är tänkt att sänkas till 1 300 kronor per dygn. Sänkningen ska få kommunerna att hitta billigare lösningar, och sätta fler barn på stödboenden istället för dyra HVB-hem.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är anledningen till beslutet att pengarna inte disponeras rätt då allt för många barn har platser på dyra HVB-hem.

Behoven är stora inom andra områden, exempelvis i skolan, säger hon till SVT Nyheter.

Regeringens syfte med det nya ersättningssystemet är att minska den administrativa bördan och förenkla regelverket. Samt säkerställa att skattepengarna används effektivt. Men för kommuner som har långa avtal med HVB-hem kommer det att bli dyrt under övergångsperioden.

Magnus Svensson, gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn menar att det planerade beslutet är orättvist av regeringen och att det kommer att ha en negativ påverkan på ekonomin för många kommuner.

– Det är ett hårt slag mot kommuner som tagit sitt ansvar och tagit emot många ensamkommande barn. Å andra sidan kan förhoppningsvis uppsägningen av avtalen leda till att fler kommuner tar emot, eftersom vissa har varit dåliga på det.

Magnus Svensson anser att det är ett hårt slag mot kommunerna.

Jeanette Bergström, enhetschef på tre HVB-boenden i Söderhamn menar att så länge det finns barn med behov av HVB-hem så måste man erbjuda plats på HVB-hem, vilket kommer innebära en ökad ekonomisk belasning för kommunerna om de inte får ersättning för det.

Hon ser en risk i att färre barn placeras på HVB-hem.

– Många barn kommer från en bakgrund där de haft mycket problematik, man kan inte ta bort vårdbehovet. Samtidigt är HVB-formen inte den bästa formen för alla, men det är den formen som funnits tillgänglig för ensamkommande. I den bästa av världar skulle alla ha plats i ett familjehem, säger Jeanette Bergström.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons