Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarförslagen försvinner: "Som att slå medborgarna i ansiktet"

Nu står det klart att Söderhamns kommun tar bort det gamla systemet för att lämna in medborgarförslag. I stället ska det skötas elektroniskt via kommunens hemsida.

Annons

Det var under kommunfullmäktiges sammanträde i måndags som ledamöterna tog beslutet att gå över till elektroniska förslag, såkallade e-petitioner eller e-förslag.

Läs mer: Medborgarförslag kan bli elektroniska: "Vi ska inte försöka göra det svårare utan lättare"

Samma kväll lämnade Linus E Ohlson, tidigare ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna, in ett medborgarförslag om att återinföra möjligheten att lämna in medborgarförslag.

– Man måste kunna lämna in ett förslag där man får sin röst hörd, få frågan utredd och få ett svar. Att kommunen inte kan eller inte vill, eller att man genomför det, säger han.

Samma kväll som kommunfullmäktige bestämde sig för att införa e-förslag lämnade Linus E Ohlson in ett medborgarförslag om att häva beslutet.

Formen för e-förslag är enklare, med mindre formalia, och kan röra både stort och smått. Tanken är dessutom att söderhamnarna ska kunna tycka till om idéerna. Men det kan också krävas att ett visst antal personer håller med om att det är en fråga som ska lyftas. Vad den gränsen ska ligga, om det blir en sådan, är ännu inte bestämt.

Läs mer: Behöver bättre rutiner för att hantera förslag i kommunen

Därefter är ett upp till en moderator att avgöra om det är en fråga som man ska besluta om politiskt. Som det är idag ska varje förslag tas upp i kommunfullmäktige och det vill man alltså komma bort ifrån.

– Det jag blir mest arg över är att de har beslutat om det utan att säga vad miniminivån är. Att sätta en sådan är som att slå medborgarna i ansiktet, säger Linus E Ohlson.

Beslutet om att ta bort medborgarförslagen togs efter en utredning som gjordes av kommunstyrelseförvaltningen. Där kom man fram till att det inte fungerar på det sätt som man har tänkt sig. Förslagen rör ofta specifika frågor och har inte bidragit till att påverka den politiska debatten, vilket var syftet när det infördes 2003.

– Jag tror inte att medborgarförslag får den effekten att man föreslår att man ska höja kommunalskatten, eller andra rikspolitiska frågor. I en kommun tror jag att man tänker mer på mindre saker, som en säker gång- och cykelväg för sina barn, men jag håller inte med om att det inte påverkar politiken, säger Linus E Ohlson.

Läs också: Kommunfullmäktige säger nej till valfrihet inom hemtjänsten i Söderhamn

Men alla var inte positiva under fullmäktiges möte. Magnus Svensson (C) tyckte att man skulle behålla dagens system och komplettera det med en e-tjänst. Han fick medhåll av flera ledamöter, bland andra Roland Laurin (SPI), Gunbritt Wallström (V) och Claes B Jacobson (MP).

Det förslaget röstades dock ner, med resultatet 32 för och 16 emot, och nu är tanken att e-förslagen ska börja användas i januari nästa år.

Mer läsning

Annons