Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat, malt och vinylsnurr lockar stort

Unika öler, mat och musik i Stadsparken är något som ingen verkar vilja missa. Succén från förra året håller i sig.

Annons

Mat och malt har vuxit rejält sedan förra året och blivit något av ett måste för såväl unga som äldre Söderhamnare.

Läs också: Sol, vind och båtliv på Söderhamns första skärgårdscruising

Köer från tidigt till sent. På fredagskvällen meddelar bryggeriet att dubbelt så mycket som beräknat gått åt och de åker för att hämta mer öl.

Upplägget med streetfood, ölservering och snurrande vinylskivor i Stadsparken är ett åtminstone lokalt nytänk som faller många i smaken.

– Konceptet är annorlunda, säger Majja Malmsten.

– Ja, och det är roligt att det händer något, säger Tove Hedström.

De har ätit en falafel som får högsta betyg och dricker Pom-Pom, ett öl ur standardsortimentet med smak av granatäpple, honung och ciderjäst.

Sofia Malmsten, Majja Malmsten, Tove Hedström och Maja Andersson

– Vi serverar fyra standardöl, sedan har vi åtta stycken som vi bara kör 20 liter av. Det är lite för att testa vad folk gillar också, säger Erik Sundqvist från Brasstacks brewing company.

Han och kompanjonerna Erik Briggsta och Anders Sundqvist har lärt sig en hel del sedan första året.

Läs också: Stor succé för Mat och malt

– Vi hade ju ingen aning om vad vi gjorde förra året, men nu är vi bättre förberedda. Det går som förväntat. Vi hade en lunchrusch och nu börjar det bli mycket folk igen, säger Erik Sundquist i början av fredagskvällen.

Mycket folk och långa köer blir det mot kvällen. Några vänder för att prova lyckan senare, fortfarande med gott humör.

Menyn som tagits fram av kocken Jesper Hagström har varit hemlig in i sista stund, men under fredagsförmiddagen presenterade man de tre rätter som kommer säljas under hela helgen. Många berömmer falafeln och lammkorven, som går åt snabbt.

Läs också: Häng med när vi tar pulsen på Frans och hans fans – Vi sänder live från Hudikkalaset

– Lammkorven var jättegod och falafeln var tio poäng, säger Ulla Svensson och Berit Halvarsson.

De har precis avslutat en smakbricka, en så kallad flight, där man får fyra olika öl á 10 centiliter.

– Jag är ingen öldrickare egentligen, men de var jättegoda, säger Berit Halvarsson.

Anton Gavell och Mattias Törnqvist spelar vinylerna som ska ge Mat och malt rätt känsla.

Bakom vinylbackarna står Anton Gavell och Mattias Törnqvist. De ska sätta stämningen både fredag och lördag.

– Vi spelar mest 70-tal, lite 80-tal. Bra musik helt enkelt, säger Anton Gavell.

Att Mat och malt går hem hos så pass många tror de har flera anledningar.

– Bryggeriet går ju riktigt bra i både Uppsala och här i Söderhamn. Jesper Hagström är också en väldigt duktig kock. Sen är det nog en bra helg och att det är ett somrigt event, tror båda.

Mer läsning

Annons