Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marlene visar upp sin blomsterprakt: "På sommaren reser jag inte gärna bort"

Framför huset glittrar havet blått. På baksidan breder gammelskogen ut sig med knotig tall och gran. Runt omkring finns en trädgård full av blommor.

Annons

En liten skogsväg slingrar sig fram och sedan syns Maråkersviken med sitt blå vatten. Marlene Collner är en av dem som öppnade sin trädgård för allmänheten i söndags som en del av projektet Tusen trädgårdar som dragits igång av Gunnel Carlson, programledare för TV-programmet Gröna rum.

Läs också: Årets 1000 Trädgårdar är bara 785 – Marie Sundins Trädgårdscafé är en av dem

Marlene Collners trädgård består av blomsterprakt på 2700 kvadratmeter. Hon bor här en knapp mil söder om Ljusne med sambon Roger Danielsson. Det är fjärde gången hon visar sin trädgård. Men så är hennes trädgård inte vilken trädgård som helst. Här tronar fingerblomma med prästkrage och vallmo. Spansk körvel sprider väldoft. I ett växthus hänger tomaterna solröda och trinda.

Marlene Collner bor omgiven av 2700 kvadratmeter blomsterprakt.

– Folk imponeras över hur frodig trädgården är. Hur mjukt den är utformad. Blommor och örter och grönsaker vävs in med det som växer vilt. Jag samarbetar med naturen.

Läs också: Lilla stadsträdgården – en grön oas för stadsbor som vill odla

Det är som om trädgården har flera rum. I ett kluckar en båt i vattenbrynet. I ett annat breder ett väldigt jordgubbsland ut sig. På en skylt framför står texten: Varsågod att smaka. En bit bort, i ett skogsglänta, står en spinnrock och en stol. En älgkrona hänger i ett träd. En kristallkrona med levande ljus i ett annat.

Bland blåklocka och akleja - Roger Danielsson och Marlene Collner visade upp sin trädgård för allmänheten.

Marlene tillbringar den mesta tiden i trädgården.

– Jag läser tidningen till morgonkaffet i den här stolen, berättar hon och visar vägen till en undanskymd plats. Ibland tar vi en fisketur med båten och fiskar abborre, strömming, öring och sik.

Läs också: Hon flyttade till Hälsingland för att komma nära naturen

När kvällen kommer tänder hon ofta ett levande ljus. Det händer att hon sätter sig och spelar fiol. Marlene är med i Söderhamns Spelmansgille.

Det händer att Marlene Collner spelar fiol i den ljusa sommarkvällen.

– En fin sommarnatt händer det att jag hänger upp ett myggnät, lägger ut en madrass och sover ute.

Marlene har bott utomlands i många år: i länder som Israel, England och Island. Nu är trädgården den plats hon allra helst vill vara i.

– Efter ett liv runt om i världen vill jag stanna, leva och bara vara i nuet.

Läs också: Hon för självhushåll med egen ko: "Det är skönt att veta var maten kommer från"

Jordgubblandet inbjuder till att äta.

Marlene Collner tillbringar sin tid in trädgården.

Marlene Collners trädgård har havet precis intill.

Mer läsning