Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet var att träffa tomten – men vandringen förändrade hans liv

Team Golden heart vandrade i över ett år för att träffa tomten i Rovaniemi i Finland. Nu passerar de Hälsingland igen på vägen tillbaka till Portugal. – Vandringen har förändrat mitt liv, säger Amigo Paulo.

Annons

Läs och se mer: Går genom tio länder för att träffa tomten – nu passerar de Hälsingland

Paulo Teixeiras svarta tennisskor ser väldigt fräscha ut för att ha promenerat så långt. Inget damm har mattat den djupa nyansen och skosnörena är lika hela som om de vore köpta idag. Totalt har Amigo Paulo, som han oftast kallas, slitit ut sex par skor på sin promenad från Lissabon i Portugal till Rovaniemi i Finland och nu Enånger på sin väg tillbaka.

Team Golden Heart har vandrat i över ett och ett halvt år, varav hittills åtta månader genom Sverige.

Vem hade kunnat tro att det var i ansiktet som den långa vandringen skulle synas mest. Kindbenen träder fram ur hans ansikte och i pannan vilar spåren av en tung tid, men i ögonen studsar värme och nyfikenhet.

– Jag mådde inte bra när jag började min resa. Jag hade varit arbetslös i tre år och haft en jobbig period. Den här vandringen har förändrat mitt liv, säger Amigo Paulo.

Läs mer: Cyklade 800 mil och skadade sig – snart trampar hon i väg igen

Paulo Teixeira kallar sig för Amigo Paulo.

Läs mer: Tysk trio som turistar i gamla traktorer

Målet var att träffa jultomten i den finska byn Rovaniemi. Två månader efter julafton fick han äntligen se tomtens skägg med egna ögon.

– Jag tror inte på julens mirakel, men jag älskar traditionerna. Kläderna, färgerna. Tomten sa att han var jätteglad att träffa mig. Han var väldigt trevlig och vi pratade i femtio minuter. Det var väldigt speciellt, säger Amigo Paulo.

Amigo Paulo  har tillsammans med sina hundar vandrat från Portugal till Finland för att träffa jultomten.

Han visar upp en bild från tillfället, där han fingrar på en skägglock med stora ögon. På golvet nedanför dem ligger resten av team Golden heart och tittar lydigt in i kameran. Hundarna Jacky, Enya och Heidi har gått med Paulo hela vägen.

– De är mina änglar, säger han.

På vägen söderut genom Kalix fick Jacky plötsligt ont. Hon hade drabbats av en infektion och var tvungen att snabbt köras till djursjukhuset i Luleå. Som tur var kunde Paulos nyfunna vän Nadja från Haparanda ta henne dit, och Jacky överlevde. Men sedan kom räkningen. 1 600 euro skulle Paulo som varit arbetslös i nästan fem år betala för att rädda sin hund. Nadja hjälpte honom igen.

– Jag var rädd att jag aldrig skulle få se henne igen, säger Amigo Paulo när han berättar om tiden då Jacky (i mitten) låg på djursjukhuset i Luleå.

Hon och vännerna Britta, Anna-Lena och Linda startade en insamling på Facebook för Jacky, och fem timmar senare hade de fått tillräckligt mycket pengar.

Vänligheten är något han återkommer till. Människor har stannat längs vägen för att prata, och hittills har han fått sova hemma hos nästan 200 familjer på sin resa. Allteftersom blir de vänner på Facebook, och på så vis håller han koll.

– Jag är så tacksam. Att så många människor här vill hjälpa mig, det är fantastiskt. Tack vare alla mina nya vänner och mina hundar är jag gladare idag. Och så är det ju vackert väder! säger Amigo Paulo och skrattar med handflatorna vända upp mot solen.

Paulo Teixeira och hundarna  Jacky, Enya och Heidi kallar sig för team Golden heart.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning