Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusnebadet öppnar senare än vanligt: "Svårt att hitta folk som vill jobba gratis"

Ljusnebadet är över en vecka försenad med att öppna. Detta till följd av att de inte har råd att anlita för de reparationer som måste utföras. – Vi måste jaga folk som vill jobba gratis, men de har också ett heltidsjobb som de måste prioritera, säger Marina Eriksson.

Annons

– Vi har gjort otroligt mycket under de här åren för att fräscha till badet. Allting är så otroligt gammalt, med grejer som rasar samman, säger Marina Eriksson, ordförande för Ljusneparkens badförening.

Marina Eriksson ordförande i Badstyrelsen. Anders Norlén styrelsemedlem.

Vattnet och värmen är påslagen, men värmen når inte ut till de tre bassängerna på grund av en värmeväxlare som behöver bytas ut. I fjol var Badföreningen tvungen att byta ut en pump och i år var det ytterligare en som behövde bytas ut.

Läs även: Ljusnebadets framtid: Inga pengar till akuta renoveringar

– Vi förlorar pengar varje dag på att inte kunna öppna. Samtidigt som vatten och el går och kostar, får vi inte in några pengar.

När Badföreningen fick avslag på sin tredje ansökan om pengar från kommunen, var de tvungna att åter jaga sponsorer för att få råd till det som behövde bytas ut. För att sedan leta svetsare, rörmokare och elektriker som ställer upp och jobbar gratis.

I år var det en värmeväxlare och en pump som behövde bytas ut.

Nu väntar Badföreningen på hjälp från ideella arbetare.

– Men de har ju heltidsjobb de med och under veckorna jobbar de och bor på annan ort, så vi får vänta till helgen innan vi kan få hjälp. Förhoppningen är ju att vi kan öppna senast måndag den 20 juni, säger hon och fortsätter:

– Det är skitjobbigt, samtidigt är det tur att vi haft så mycket duktiga killar som har kommit hit och hjälpt oss. Annars hade vi inte kunnat öppna alls.

Läs även: Förslag: Inget bidrag på halv miljon till Ljusnebadet

Marina tycker att det från kommunens sida borde finnas ett större intresse att rädda Ljusnebadet. Hon menar att kommunen inte inser vilken tillgång badet är för turismen. Ointresset tror hon grundar sig i att badet ligger i Ljusne.

– Fast att kommunen har lagt ned badet en gång finns det ju kvar. Det är inte ett bad för bara Ljusneborna, det är ett bad för hela kommunen. Alla småorterna runt om tillhör Söderhamns kommun, sen spelar det ingen roll vart saker och ting ligger. Man behöver inte ha allting inne i Söderhamn

Ända sedan den nya styrelsen för fyra år sedan gick in för att fortsätta rädda Ljusnebadet har de känt sig motarbetade från tjänstemännen i kommunen.

– Det är synd för vi kunde ha samarbetat istället. Det är otroligt mycket folk här varma dagar och det är hemskt mycket folk från andra kommuner som kommer hit och badar. Fina dagar är det fullbelagt.

Läs även: Ljusnebadets styrelse: "Det är någonstans det brister i kommunikationen"

Den första lönen ska snart betalas ut men när Badföreningen inte fått in några pengar på det stängda badet och inte heller har de fått det årliga driftsbidraget från kommunen, har de svårt att se positivt på badets framtid. De är osäkra på hur länge till de ska orka att kämpa på.

– Vi har alla heltidsjobb utanför det här. Sen har vi har fullt upp här på badet samtidigt som vi ska jaga sponsorer och gratis arbetskraft. Man orkar inte med. Vissa styrelsemedlemmar är här nattetid. Vi håller på att slita ihjäl oss. Vi får se hur sommaren blir och om vi orkar något mer.

Mer läsning

Annons