Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindestam får kritik för upprivet pridebeslut: “Pampfasoner”

Kritik mot Sven-Erik Lindestams (S) sista-minutenbeslut om att tillåta avspärrningar under pride riktades från Moderaternas håll under kommunstyrelsens första sammanträde sedan händelsen.

Annons

I ärenden där någon ledamot i kommunstyrelsen inte håller med finns det möjlighet att lämna ett särskilt yttrande till protokollet. Det har nu Moderaternas gruppledare Victor Wärnick gjort tillsammans med Hans Sundgren (M) gjort angående Sven-Erik Lindestams upprivna beslut om pride-avspärrningen i juni.

Läs mer: Kommunalråd rev upp pridebeslut: "Det är mycket, mycket ovanligt"

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam under pride.

Beslutet om att det inte var lämpligt att Eat & Meet skulle sätta upp tält och avspärrningar under Pride var redan taget av de tjänstemän på kultur- och samhällsserviceförvaltningen som beslutet var delegerat till. Men samma dag som beslutet skulle börja gälla kom ett nytt beslut från Sven- Erik Lindestam där han tillät avspärrningen under två tillfällen.

Under kommunstyrelsens första sammanträde sedan händelsen kritiseras nu detta i ett särksilt yttrande som bifogats protokollet. Victor Wärnick och Hans Sundgren skriver i yttrandet att beslutet är olagligt och rättsvidrigt.

– Vi skrev yttrandet som en markering för att visa hur fel vi tycker att detta är. Själva sakfrågan har vi inga synpunkter på, vi vänder oss mot själva förfarandet. Tjänstemän hade tagit ett beslut som Sven-Erik Lindestam på egen hand gick in och rev upp utan laglig grund. Så får det inte gå till, säger Victor Wärnick.

Läs också: Redo för pridefestivalen: "Jag stödjer frihet och mänsliga rättigheter"

Han menar att det bidrar till en osäkerhet för de som påverkas av beslutet, och att det är inte förenligt med delegationsordningen att en politiker kommer och lägger sig i ett beslut som redan tagits.

– Det är oacceptabelt, han kan inte gå in och ändra i vilket beslut han vill. Han får inte göra så oavsett hur viktig han tycker att just den frågan är. Det är pampfasoner.

Sven- Erik Lindestam menar att det i normalfallet inte ska behöva tas beslut av det här slaget, men att han gjorde bedömningen att det i det här fallet var nödvändigt.

– Jag kände att det var rätt beslut att rädda och möjliggöra för en pridefest, sedan står det Moderaterna fritt att tycka vad de vill om den saken.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons