Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren vill stoppa Astrid från att köra bil – behöver bilen för att hälsa på sin man

Astrid Persson är 86 år gammal. Hon bor i centrala Söderhamn och använder bilen för att hälsa på sin man på Forsgården i Norrala. Nu vill hennes familjeläkare dra in hennes körkort.

Annons

Astrid Persson tycker att familjeläkaren har fel i sitt brev till henne.

– Så här kan han inte göra. Han måste ha goda grunder till det och det har han inte, säger hon.

I ett brev till Astrid Persson skriver familjeläkaren att han känt sig tvungen att få henne att undvika att köra bil. Läkaren har skrivit till Transportstyrelsen angående sitt ställningstagande.

– Det är rätt att han gör en anmälan sedan görs en utredning på Transportstyrelsen. Det är inte självklart att läkaren har rätt i sin bedömning, säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

I brevet står: "Jag har fått rapporter att det varit nära att hända en olycka flera gånger när du kört från Forsgården och jag har gjort en bedömning då jag har kunskap som din familjeläkare om ditt allmänna hälsotillstånd."

Astrid Persson kan inte förstå läkarens utlåtande.

– En vecka innan han skriver det här brevet undersöker han mig utan att ha några anmärkningar. Nu helt plötsligt har han så mycket att jag inte längre ska få köra bil, säger hon.

Läs också: Trafikanter hamnade i fel stad efter sabotage längs E4-omdragningen

Astrid Persson säger att hon inte varit inblandad i några incidenter och att hon inte ens brukar parkera bilen på Forsgården. Hon blir väldigt känslosam när hon pratar om att inte kunna köra för att hälsa på sin man.

Ord står mot ord och Transportstyrelsens utredare ska nu titta på ärendet. Om de kommer fram till att läkarintyget är tillräckligt för att återkalla körkortet skickar de en underrättelse till Astrid Persson som sedan får komma med ett bemötande. Därefter tas ett beslut som kan överklagas i tre instanser.

Endast hög ålder är inget skäl att förlora körkortet och det finns föreskrifter hos Transportstyrelsen för vilka regler som gäller. Enkelt kan man säga att det måste ligga en sjukdomsdiagnos i grunden.

– Jag tycker att de rutiner om läkares skyldighet att anmäla som finns är bra, men jag vill att läkarna anmäler ännu mer. Det kommer in mellan 4 och 5 000 anmälningar om året, och då vet jag att det till exempel är 30 000 som får stroke varje år och 25 000 som får diagnosen demens, säger Lars Englund.

Läs också: Barnfamiljer kritiska till E4-omdragning

Totalt får omkring 9 000 personer körkortet indraget varje år på grund av medicinska skäl. Omkring hälften av dessa kommer efter rekommendationer från läkare. I övriga fall kan det handla om en anmälan från polisen eller om någon av de runt 70 000 som har körkort med medicinska villkor. Det innebär att man regelbundet måste komma in med läkarintyg för att få behålla sitt körkort.

Vad betyder det att personen själv tycker sig vara en duglig bilförare?

– Det är svårt att avgöra. Det kan vara så att man kan köra bra, men det kan också vara en bristande insikt i hur man själv kör, säger Lars Englund.

Lars Englund har svårt att uttala sig i det specifika fallet om Astrid Persson, men om det finns någon diagnos att luta sig mot tror han att det handlar om en nedsatt kognitiv funktion i hjärnan.

– Det är mest hjärnans funktion som har betydelse för lämpligheten i hög ålder. De flesta slutar att köra bil själva och andra får en tillsägelse från läkaren. I det här fallet verkar läkaren både vädjat till personen och lämnat in en anmälan till oss, säger han.

Astrid Persson tänker inte lämna ifrån sig sitt körkort frivilligt. Hon vill kunna hälsa på sin man ofta, och eftersom det är en dryg mil till Forsgården är bil det bästa alternativet.

– Jag försöker hålla mig ifrån att bråka men nu är det stopp. Nu går jag inte med på något mer, säger hon.

Premiumläsning: Så ska MC-olyckor bli färre

Fotnot: Vi har sökt familjeläkaren för en kommentar utan att lyckas.

Mer läsning

Annons