Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolechefen tar paus – börjar tillverka whiskey

Efter två år som chef för Kulturskolan i Söderhamn väljer Lars Karlsson att ta tjänstledigt för att testa nya och starkare uppdrag.

Annons

Omsättningen av kulturskolechefer i Söderhamn har varit hög sedan Kerstin Ohlsson gick i pension 2010. Under en femårsperiod har Söderhamns kommun rekryterat fyra nya chefer till Kulturskolan. Nu kan det bli aktuellt med ytterligare en nyanställning.

Läs mer: Klart med ny kulturskolechef

Efter två år som kulturskolechef har Hudiksvallsbon Lars Karlsson bestämt sig för att testa en ny bana och tagit sex månaders tjänstledighet. Nu ställer han i stället in siktet på Kramfors där en anställning väntar vid ett whiskydestilleri.

– Det är ett intresse som jag har haft i 15 år vid sidan av mitt arbete. Nu blev jag tillfrågad om jag var intresserad och har funderat länge och väl. Jag är inte helt säker men kände att jag skulle ångra mig om jag inte testade.

Kulturskolechefen Lars Karlsson byter roll och blir kvalitetsansvarig vid ett whiskydestilleri.

Lars Karlsson kom till Kulturskolan från en tjänst som brasspedagog i Hudiksvall. Under sin tid som chef har han arbetat för att utveckla verksamheten framåt och varit del i att kommunen har klättrat till en nionde plats i rankingen över landets bästa musik- och kulturskolor.

– Själva rankingen säger egentligen lite om kvalitén men jag tycker att det har gått framåt under de här åren. Tillsammans har vi lyckats få fler elever och mer fokus på nya arbetssätt, säger Lars Karlsson.

Läs mer: Årets musik- och kulturskolekommun – Söderhamn på nionde plats

Den höga omsättningen av chefer har tidigare beskrivits som en något turbulent period av verksamhetschefen Erik Björk, som är ytterst ansvarig för Kulturskolan i Söderhamn. Han var själv tillfällig ersättare innan Lars Karlsson fick rollen som kulturskolechef.

– Det har varit lite otur med sjukdom och en provanställning som inte förlängdes, det är tråkigt, säger Erik Björk som har eftersträvat att få stadga i verksamheten.

Under de sex månader som Lars Karlsson är tjänstledig kommer en vikarie från det egna ledet att ta rollen som kulturskolechef. Skulle Lars Karlsson välja att tacka ja till en annan tjänst kommer en ny process att inledas för att hitta hans ersättare.

– Nu vill vi inte skaka om det för mycket och få nya förhållningssätt utan strävar efter att få det det så bra som möjligt. Om han sen väljer att tacka ja där uppe så får vi söka under våren för att ha det klart till höstterminen, säger Erik Björk.

Läs också: Se det sagolika äventyret i Kulturskolans uppsättning av Ronja Rövardotter

Lars Karlsson blir tjänstledig under en sex månaders period från årsskiftet och fram till vårterminens slut. Med redan efter tre månader måste han meddela sitt beslut för framtiden.

– Man kan inte bromsa en person som har hittat något som han vill prova för sin egen skull, säger Erik Björk.

Mer läsning

Annons