Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Timmar av analyser – för att konstatera att Zlatan är Zlatan

Det pågår en stor fotbollstävling. Det har väl knappast någon missat, inte ens vi som till vardags inte är så intresserade av sporten.

Annons

Om inte annat så märker man det på tv-tablån. Den är nerlusad av fotbollsmatcher. Eller, framför allt är den nerlusad av för- och eftersnack om nämnda matcher. Och jag kan inte låta bli att undra – hur mycket analys före och efter en match behöver vi?

Jag är som sagt måttligt fotbollsintresserad men vill gärna se Sveriges matcher, så jag tittar i tv-tablån för att se när de börjar. Bara för att när jag slår på tv:n upptäcka att matchen inte alls börjar än på vad som känns som flera timmar, utan att det är dags för själva uppsnacket.

Det ska analyseras och gissas av olika experter som kan allt om sporten. De säger saker som att "alla lagdelar måste hålla ihop", "Zlatan är Zlatan", "bollen är rund" (fast där vill jag flika in att den i geometrisk mening snarare är sfärisk) och "Sverige måste våga". Sen ska experternas analyser analyseras av någon annan, och sen kommer alla fram till något. Tror jag. Jag är inte säker, för jag har aldrig orkat ta mig igenom ett såntdär maratonuppsnack. Matchen tar 90 minuter, men det är ju inte slut där. För då börjar eftersnacket. Matchen ska analyseras och analyserna ska analyseras. Man konstaterar att Zlatan var Zlatan, fast han kan bättre, att Sverige inte riktigt vågade, men att de måste våga nästa match. Och så vidare.

Säg att Stefan Holm skulle hoppa höjdhoppsfinal i OS. Om en sådan sändning lades upp på samma sätt som fotbolls-EM skulle den enligt mig se ut ungefär så här: Två timmar innan finalen börjar uppsnacket. Man ägnar första halvtimmen åt att diskutera Stefan Holms högerben. Hur har högerbenet tränat i år? Hur starkt är högerbenet? Hur väl kommer högerbenet överens med vänsterbenet?

Jag kan inte låta bli att undra – hur mycket analys före och efter en match behöver vi?

Och då får man en fin övergång till att analysera just vänsterbenet i en halvtimme. På vänsterbenet sitter den viktiga upphoppsfoten, så här finns det mycket att analysera. Är vänsterbenet laddat för att prestera på topp? Pallar vänsterbenet för trycket? Sitter foten fast ordentligt på vänsterbenet?

Sista timmen ägnas åt andra kroppsdelar på Stefan Holm, tills man får ihop en helhet och kan summera analysen med: Allt kan hända, det är nu det ska avgöras och egentligen vet ingen hur det slutar.

Nä, tacka vet jag korta uppsnack. Jag är övertygad om att man skulle klara sig på 20 minuter inför en fotbollsmatch. Då hinner man berätta vilka som spelar, dra lite laguppställningar, gissa resultat och gå över till arenan i tid för att lyssna på nationalsångerna. Och det bästa av allt – man hinner inte bli trött i öronen av sportklyschor innan matchen ens börjat.

Men just ja, det är ju inte så långt kvar till Sveriges tredje match i EM, den mot Belgien. Det är hög tid för min egen analys: Bollen är sfärisk, allt kan hända och Sverige måste våga.

Och Zlatan är just Zlatan.

Fler krönikor av Elin Woxlin:

Gräs, fönster – och principer

Desperat jakt på perfektion

Vad jag har i mitt glas ska du skita i

Jag – en vilsen Edsbybo

Mer läsning

Annons