Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En promenad som kan vara alldeles, alldeles underbar...

Klas Örnklint, insäntredaktör på helahälsingland.se, skriver en krönika med anledning av nattens händelser i Nice.

Annons

Lyssna på ögonvittnet: Hälsingar nära terrordådet i Frankrike

Promenade des anglais på den franska sydkusten kan vara alldeles, alldeles underbar – eller alldeles, alldeles vedervärdigt fruktansvärd.

Jag har bara upplevt det förra och kan inte annat än försöka sätta mig in i det som utspelade sig på den sju kilometer långa strandpromenaden på den franska Rivieran på torsdagskvällen när en lastbil plötsligt plöjde fram genom människomassorna och skövlade allt levande som dök upp.

Läs också: Efter dådet i Nice: Oförändrad hotnivå i Sverige

Eller, förresten, det går förmodligen inte att ens i den vildaste fantasin föreställa sig paniken, kaoset och tumultet som uppstår när ett sannolikt terrorangrepp slår till och krossar gemytet.

Under en kort period i början på 2000-talet hade jag en lägenhet i Nice gamla stadsdelar, Rue Neuve 7, ett stenkast från den nu drabbade platsen. Vi promenerade eller joggade ofta promenaden fram och tillbaka dagtid eller åt med glupande aptit en klassisk salade niçoise.

Läs även: Tårarnas natt i Nice efter lastbilsattacken som dödade minst 84 personer

På kvällarna satt vi och lyssnade på Medelhavets strandsvall, käkade ljuvliga baguetter, magisk ost och svalkande strupen med vitt vin. Promenade des anglais var oftast full av glada, lediga och välmående turister och nicebor.

Det är bara dessa ljuvliga minnen jag kan ställa i den djupaste kontrast till det som hände på den franska nationaldagskvällen. Jag kan tydligt se framför mig hur den välfyllda promenaden, som löper från flygplatsen i väst till Quai des États-Unis (United States-kajen) i öst, plötsligt blir ett kaotiskt inferno.

Läs även: Frankrike i chock efter lastbilsdåd – minst 84 döda

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons