Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsepolitikern om uthängda 12-åringarna: " Gör man något ofog ska man bli avslöjad"

Minst en politiker och en tjänsteman i Söderhamns kommun uttalar sig positivt om den publicerade övervakningsfilmen på Facebook som vi skrivit om i veckan.
– Jag tycker att det är moraliskt rätt att agera så, säger Hans Sundgren (M).

Annons

Under tisdagen publicerades en artikel om en övervakningsfilm som spridits av en butik för att identifiera två 12-åringar, och händelsen har fått många att reagera. Vissa tycker att tillgreppet är förkastligt och andra tar parti för butikens agerande.

Läs också: Söderhamnsbutik hängde ut ungdomar – övervakningsfilm spreds på Facebook

En av dem som försvarar publiceringen på Facebook är moderatpolitikern Hans Sundgren som sitter i Söderhamns kommunstyrelse.

– Jag tycker att det är moraliskt riktigt att göra så, att söka namn på de som har ställt till saker och ting, säger Hans Sundgren.

Läs också: ”Butiken har gjort ett mycket större fel än tjejerna”

Enligt Datainspektionen gäller tystnadsplikt i kameraövervakningslagen, vilket innebär att material från en övervakningskamera inte får publiceras om det inte ingår i en förundersökning hos polisen. Hans Sundgren menar att det felaktiga i en eventuell lagöverträdelse beror helt och hållet på vilket brott det handlar om.

– Gör man något ofog ska man bli avslöjad. Sen kan det vara så att lagstiftningen inte tillät det, jag har inte granskat den exakt. Och är det så, då behöver lagstiftningen ändras, säger han.

Läs mer: Hon drabbades av depression som 14-åring – nu vill hon hjälpa andra

På sociala medier har stämningen kring händelsen varit hätsk, och helahalsingland.se har fått ta bort många kommentarer där påhopp riktats mot framför allt barnen och deras föräldrar. Även en tjänsteman i kommunen har gått ut med att han anser det helt rätt att publicera filmen.

Mer läsning