Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen svarar om Östra berget: "Finns ingen vilja att låsa en allmän plats"

Lennart Westman tycker att Östra berget borde stängas på kvällarna för att minimera skadegörelsen. Frågan har diskuterats, men det är ett beslut för politikerna menar Anders Uddén, kultur- och fritidschef.

Annons

Avtalet mellan Lennart Westman och Söderhamns kommun löper ut 2017 och då är han inte intresserad av en fortsättning.

Läs mer: Westman ger upp berget: ”Det ser ut som skit här”

Anledningen till det är att kiosken och bänkarna som finns på Östra berget ofta utsätts för skadegörelse. Det handlar om klotter, krossade rutor och sönderslagna dörrar och enligt Lennart Westman förstörs något varje vecka.

Lennart Westman har tröttnat på skadegörelsen och är inte intresserad av att driva Östra berget efter 2017.

Men att det inte blir någon förlängning efter 2017 kommer inte som någon nyhet för Anders Uddén, kultur- och fritidschef på Söderhamns kommun.

– Han har inget avtal längre än så och är vi inte överens så blir det ju ingen fortsättning. Om vi ska ha en ny entreprenör så gör vi om processen igen. Så det är en ickefråga, säger Anders Uddén.

Läs också: The Who blixtrade till i Söderhamn

Till tidningen har Lennart Westman framfört kritik mot Söderhamns kommun, som han menar inte tar sitt ansvar för Östra berget. Han föreslår därför att kommunen ska ta tillbaka driften av Östra berget och lägga resurser på att rusta upp det, med stängsel och övervakningskameror, innan man lägger ut det på entreprenad igen.

Anders Uddén, chef för kultur- och fritid på Söderhamns kommun.

Anders Uddén menar att man från kommunens håll gör så gott man kan med de pengar som finns.

– Östra berget ingår precis som alla andra anläggningar i kommunens underhållsplan som sköts av tekniska avdelningen och vi prioriterar utifrån de pengar som finns. Så det ska ställas till allt som behöver göras på skolor och liknande, säger Anders Uddén.

Läs också: Lovet regnade fram på berget

Huruvida det kommer bli aktuellt att stänga igen området när det inte är öppet kan Anders Uddén inte spekulera kring. Men klart är i alla fall att den skadegörelse som sker när verksamheten inte är öppen är kommunens ansvar.

– Det är en fråga som har diskuterats, om vi ska låsa på kvällarna. Det finns ingen vilja att låsa en allmän plats, men det kanske är en möjlighet som man måste se över. Jag tror att det är en fråga man måste ta upp politiskt. Det handlar ju om hur vi ser på våra allmänna platser.

Finns det någon plan för vad som händer med Östra berget när avtalet löper ut?

– Nej, det finns ingen plan. Vi är bara mitt i 2016 och säsongen har precis börjat. Det beror på vad det finns för intresse då, säger Anders Uddén.

Mer läsning

Annons