Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd rev upp Pridebeslut: "Det är mycket, mycket ovanligt"

Inför Pride i Söderhamn sa tjänstemännen nej till att stänga av gångstråket utanför Eat and Meet. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) gick då in och rev upp det beslutet.

Annons

Tjänstemän på kultur-och samhällserviceförvaltningen sa nej till att låta Eat and Meet sätta upp tält och avspärrningar under Pride. Det gjorde man med hänvisning till att det skulle bli begränsad framkomlighet under ett par dagar om Skolhusgatan stängdes av, eftersom det då blir en omväg från till exempel busshållplatsen vid Järnbron till gågatan.

Det yttrandet lämnade man in den 30 maj till Polismyndigheten. Tre dagar senare, samma dag som beslutet skulle börja gälla, skickades ett nytt beslut in, signerat av Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd. Där står, tvärtemot vad tjänstemännen föreslagit, att gatan visst ska få spärras av under två tillfällen, den 3 juni mellan klockan 20-02 och den 4 juni mellan klockan 16-02.

– Kommunalförbundet sa att det måste vara stängt om det ska kunna vara servering och Pridefest. Det var efter en diskussion med Eat and Meet och Kommunalförbundet som jag tog det beslutet, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Läs också: Bildextra: Från vimlet i Söderhamns Pride-tåg

Stig Nordgren (V), ordförande i kultur- och samhällsservicenämnden, tycker att det var ett olyckligt beslut och fick ingen information om att kommunalrådet kört över tjänstemännens yttrande.

– Jag har ingen uppfattning om varför. Men det är olyckligt att det blir så. Om man lägger ut det på delegation så ska man inte politiskt ta några egna initiativ utan att prata med tjänstemännen, säger Stig Nordgren.

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) under Söderhamn Pride.

Sven-Erik Lindestam förstår det resonemanget, men menar att beslutet var så pass brådskande att det inte hade gått att lösa på annat sätt.

– Det förstår jag att han och förvaltningen tycker men jag tycker det hade varit ännu olyckligare om man inte hade kunnat ha en Pridefest. Jag vägde samman de två olika instanserna, och gjorde bedömningen att det behövde vara möjligt att ha serveringen.

Att Sven-Erik Lindestam gått in och petat i ett beslut håller han inte med om, utan han menar att han tog ett beslut utifrån vad som var bäst för Pridearrangemanget. Men att det är ovanligt att man gör på det här sättet håller han med om.

– Det är mycket, mycket ovanligt. När vi som kommun ska agera mot medborgare och företag så ska vi göra en samlad bedömning och inte utifrån olika håll. Nu hade de här två instanserna kommit i kollision och då valde jag att rädda Pridefesten.

Läs också: Pridekänsla på Köpmangatan – lördagen är festivalens höjdpunkt

Lars Stål, kommunens tekniske chef, hörde av sig direkt till Sven-Erik Lindestam när han fick höra om det ändrade beslutet.

– Det jag gjorde när jag fick veta var att jag verifierade det med kommunalrådet, att det var han som hade gjort det och att det inte var någon som hade skojat till det. Så ovanligt är det, säger Lars Stål.

Han menar att den typen av agerande skapar en osäkerhet.

– I sak så kan man säga att kommunalrådet har rätt att fatta beslut i akuta frågor kring i princip vad som helst. Sakligt kan jag inte bedöma om det är något fel. Men utifrån förfarandet så är det synnerligen ovanligt, det medför en del funderingar kring hur vi agerar nästa gång ett beslut går emot den som frågar. Kommer någon att upphäva beslutet då?

Mer läsning