Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med pengar till Skärjån: "Viktigt att det blir mycket verkstad och lite snack"

Projektet om att skydda Skärjån påbörjas redan i år. Det stod klart efter ett möte under onsdagskvällen.
– Det känns mycket positivt inför framtiden, säger Kjell Jansson på Ljusne flugfiskeklubb.

Annons

Vattendraget, Skärjån ligger i södra delarna av Söderhamns kommun, i närheten av Axmar. Vattendraget anses som ett av länets viktigaste vattendrag på grund av områdets rika bottenfauna, kulturmiljö och att det är en viktig lekplats för havsöringen.

Läs också: Skärjån blir nytt naturreservat

I vintras blev området kring Skärjån klassat som naturreservat. Men nu planeras hela vattendraget att skyddas. Bergvik skog, som äger marken området ligger på tycker att det är viktigt att ta hand om naturen och de vattendrag som finns på marken de äger.

– Vi har haft en idé att bevara de mest intressanta vattendragen på våra ägor länge. Vi har tagit in konsulter som har tittat på vilka dessa platser skulle kunna vara. Just Skärjån är en av dessa platser, säger Börje Petterson som är ekolog på Bergvik Skog.

Skärjån är enligt Kjell Jansson en väldigt bra plats för havsöringarnas lek.

Projektet kommer pågå under de kommande åren och Bergvik Skog har budgeterat för att börja projektet redan i år.

– Vi från Bergvik Skog är beredda att putta in en summa pengar. Jag kan inte svara på hur stor den summan är men mycket ska göras. Redan i år kommer vägtrummor bytas i området. Mycket verkstad och lite snack strävar vi efter, säger Börje Persson

En av de hetaste frågorna kring Skärjån är vattentillföringen. Det ligger ett småskaligt vattenkraftverk i närheten av Skärjån. Som en effekt av vattenkraftverket har vattentillförseln till Skärjån blivit omledd via andra Hamrångeån. Enligt Börje Persson måste det lösas.

– Det viktigaste i projektet är att se till att vattentillföringen fungerar naturligt. Det är något som alla parter är överens om, säger Börje Persson.

Läs mer: Fiskeklubb rasar mot Länsstyrelsen

Ljusne flugfiskeklubbs sekreterare, Kjell Jansson och en grupp andra människor har arbetat för att återställa sedan 1970-talet. Han tycker att det känns hoppfullt inför Skärjåns framtid.

– Det känns väldigt positivt inför framtiden. Det känns bra att ha en större uppbackning utifrån än vad vi haft tidigare, säger Kjell Jansson

Läs mer: Ja till 98 vindkraftverk i Ödmården

En stor vindkraftpark med 98 stycken vindkraftverk ska byggas alldeles i närheten av Skärjåns naturreservat. Börje Pettersson kallar detta för en slump.

– Våra konsulter kommer utifrån och de har enbart kollat på vilka områden som är extra viktiga att bevara. De personerna som kollat på vart vindkraftverken ska placeras har självklart kollat vart det blåser mest. Det är inte för än på senare tid dessa två projekt har vetat om varandra. Jag skulle kalla det för en slump, säger han.

Mer läsning

Annons