Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamera ersätter nattbesök – hemtjänsten vill testa nytt

Det är för de hemtjänstkunder som blir oroliga under natten och sover dåligt som kameraövervakning istället för ett besök av personalen kan vara aktuellt.

Annons

I nuläget smyger personalen in för att se till att personen ligger som den ska i sängen och att allting verkar vara i sin ordning. Men personalen riskerar att väcka hemtjänstkunden som då får sin nattsömn störd.

Läs mer: Kameraövervakad hemtjänst i Söderhamn snart ett faktum

Verksamhetschef Birgitta Löjdström poängterar att det är valfritt för kunden om de vill ha kameratillsyn.

Inom en snar framtid kan hemtjänstkunden istället för sin vanliga nattillsyn få en kamera installerad hemma i sovrummet. Då kan hemtjänsten titta till personen via kameran från kontoret istället.

Det är ett alterantiv för de som inte vill få sin nattsömn störd men fortfarande vill känna sig trygga med att personalen tittar till.

Läs mer: Svårt för att rekrytera vikarier inför sommaren: "Kan inte vara utan personal"

Birgitta Löjdström, verksamhetschef för hemtjänsten i Söderhamns kommun, vill poängtera att det här inte kommer att betyda att alla besök kommer att ersättas av kameror.

–Det är ett frivilligt val av insatsen tillsyn. Vid toalettbesök och dylikt kommer det självklart att fungera som vanligt. Det är just vid nattillsyn det här kan vara ett bra alternativ för de som känner sig oroliga på natten men samtidigt inte vill bli störda.

Läs mer: Nattkameror i hemtjänsten

Kameraanvändandet kommer att fungera på samma sätt som det som är i bruk i Bollnäs kommun. Kamerans bilder är svartvita och utan ljudupptagning. Hemtjänstpersonalen kan bara gå in och se bilden under ett visst tidsfönster som man kommit överrens om tillsammans med brukaren, sedan raderas materialet.

Kommunen håller just nu på att sprida information bland personer med hemtjänst om att kameraalternativet för nattillsyn finns. Än så länge har man fått tre intressenter, men behöver minst fem innan de första kamerorna kan beställas.

–Vi har absolut som mål att börja införandet under hösten, säger Birgitta Löjdström.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons