Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Johansson och Törnell – nu dokumenteras Söderhamns musikhistoria på museum: "Monica ser man på stan varje dag"

På den tiden fanns inga musikprogram men jag hade skivorna därhemma. Så stod de plötsligt på scen här i Söderhamn: Kinks, Hollies och The Who.
Det var stort.

Annons

Det berättar Bror Törnell som har grävt bland många musikminnen i samband med en utställning om Söderhamn som musikstad som hade vernissage på Söderhamns museum i lördags.

Anna-Lena och Sara Ek och Hans Johansson kände igen musiken och musikerna. Men så har Söderhamn också placerat sig på den musikaliska världskartan med artister som Jan Johansson och Monica Törnell.
Anton Larsson, från kommunens kulturenhet, har gjort en djupdykning i Söderhamns musikliv.

När de engelska poplegenderna spelade i Söderhamn på 60-talet var Bror Törnell tio år. Som musiker har han följt stadens musikscen från första parkett.

– På sjuttiotalet gick man på Pub Trean. Den bytte namn till Safari. Den låg i den lokal Nordea finns i nu. Där spelades musik flera gånger i veckan. Splash uppträdde där ibland.

Läs också: Årets musik- och kulturskolekommun – Söderhamn på nionde plats

Idén om att göra en utställning om Söderhamns som musikstad har funnits i några år.

– En sommarjobbare på museet skrev upp det som idé i en enkät om vad han gärna ville se. Det är kul att detta är ett önskemål av en av ungdomarna i stan, berättar Malin Rönström, på kulturenheten i Söderhamns kommun.

Många Söderhamnare nickade igenkännande när de besökte uställningen i helgen. Utställningen väcker minnen. Jan Johansson, Monica Törnell, Splash och nutida musiker som Hata som lejon har alla en given plats i stadens musikaliska arkiv. Nya installationer delar plats med skivomslag från 70- och 80-talen.

Läs också: Monica Törnell: Livet blev inte som det skulle

"Monica ser man varje dag. Man träffar på henne i mataffären och på biblioteket", förklarar någon.

– Min mamma gick i samma klass som Jan Johansson, berättar Hans Johansson, som hade tagit sig till museet tillsammans med Anna-Lena och Sara Ek.

Själv hade jazzlegenden Leif Halldén en naturlig plats i Malin Rönströms barndom.

– Han ledde orkestern jag spelade med i grundskolan. Där var han Leif. Det var inget märkvärdigt med det. Det var först efteråt man förstod vilken legend man har haft att göra med, säger Malin Rönström.

Läs också: Från Drottningholm till Söderhamn

Anton Larsson som håller i uställningen har tittat närmare på Söderhamn ur ett musikperspektiv.

Mer läsning