Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iwater summer school har dragit igång – översvämningar kan hindras med teknik

Det handlar om att hantera klimatförändringarna lokalt och anpassa staden för framtida utmaningar. Nu läggs fokus på det känsliga området kring resecetrum under projektet Iwater summer school.

Annons

Den här veckan hålls Iwater summer school i Söderhamn och Gävle. Det är ett workshopbaserat EU-finansierat projekt där ett 20-tal akademiker från Estland, Lettland, Finland och Sverige undersöker hur man med hjälp av ny teknik kan undvika framtida översvämningskatastrofer.

Läs mer: Stadsplanering mot skyfall

Arbetsgruppen ute på fältarbete i Söderhamn under måndagen. Arbetet leds av Juanjo Galan, professor vid Aalto Universitet i Finland.

Planeringschefen: ”Det som hände i Vågbro var en väckarklocka”

I Söderhamn är det området kring Söderhamnsporten som ska studeras. Området är sedan tidigare en del av en utvecklingsplan som kommunen driver.

– Skyfallen kommer att bli kraftigare, mer vatten och oftare. De extrema väderhändelserna ökar, säger Ingemar Olofsson, projektledare och samhällsplanerare på Söderhamns kommun.

Ingemar Oloffson är projektledare och samhällsplanerare på Söderhamnskommun.

– Området kring Söderhamnsporten är en av de största knutpunkterna i länet. Både järnvägen, E4, riksväg 50 och utfarten från stadens centrum möts här. Det är tur att det inte är byggt så mycket än eftersom det är väldigt hög risk att blir problem med vatten.

Läs mer: Framtida skyfall kan ge stora skador: ”Halva centrum ligger i en svacka”

Att järnvägen drogs om i slutet av 90-talet gör att man nu försöker bygga ihop e-center med resecentrum och resten av staden, så området har stor utvecklingspotential.

Mycket i stadsplanering handlar om förebyggande arbete. Att inte placera sårbara byggnader på platser som är känsliga för översvämningar och planera framtida bebyggelse för att stå emot stora vattenmängder.

Läs mer: Stora förluster efter skyfallen

Man bör undvika stora ytor med asfalt där vattnet som samlas behöver rinna iväg någonstans. Utan istället bygga mer gröna ytor med planteringar eftersom de suger upp mer vatten.

I slutet av den veckolånga workshopen kommer arbetsgrupperna presentera strategier som kan hjälpa kommunen i arbetet.

Övriga deltagare i 2,35 miljoner euro-projektet Iwater är Gävle kommun och städerna Riga, Jelgava och Tartu i Estland, Helsingfors, Åbo och Aalto Universitetet i Finland samt östersjönätverket nätverket Union of the Baltic Cities.

– Om de värsta prognoser man ser infrias har vi stora problem. Ett syfte med projektet är att berätta om situationen så Söderhamnsborna får veta, säger Ingemar Olofsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons