Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ifrågasatt skulptur ställs på Stenö: "Den dyker upp som ett färgglatt monster ur marken"

"Wishfoam" var för ful för offentligheten, tyckte många när den skänktes till kommunen. Nu visas den för första gången i Söderhamn.

Annons

Hur ful får konst bli? Det var många som funderade på förra våren, när konstverket Wishfoam skänktes till Söderhamns kommun.

På kullen vid Stenö camping brukar arrangeras konstutställningar. Nu har platsen fått en besökare som tar mycket plats...

Andra tyckte att den 2,3 meter höga "blobben" var häftig, och definitivt värd en plats i ljuset.

Läs om bakgrunden: Skum konst letar nytt hem i Söderhamn

Sedan dess har Wishfoam legat nedpackad i väntan på en lämplig placering.

På torsdagen ställdes konstverket på den så kallade konstkullen, strax bortom campingen på Stenö. Där ska den få stå ett tag, åtminstone under Stenöveckan.

– Jag är jättenöjd med platsen. Det är många som kommer att se den, där den dyker upp som ett färgglatt monster ur marken i ganska bizarr miljö, säger Anton Larsson, kulturkonsulent.

Konstverket gjordes som en övning i att ta plats i det offentliga rummet, av studenter i Stockholm. Så här såg det ut när det visades i Aspudden.

Wishfoam är gjord av fogskum och målad med fluorescerande sprayfärg. Den klarar inte väder så bra, så troligen blir placeringen på Stenö ganska kortvarig.

Läs om debatten: Varför så arg – det är ju bara konst?

Senare i sommar ska Wishfoam flyttas till under järnvägsviadukten vid Förvaltningshuset, där det kommer att vara mycket kulturaktiviteter för barn i sommar, som graffitiverkstad skulpturworkshops.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons